50-vuotias Kuluttajat, syökää suomalaista lihaa
KONTIOLAHTI (MT)
Kysykää ja vaatikaa, kuuluu sianlihantuottajan viesti suomalaisille, joista moni popsii ulkomaista lihaa erityisesti leikkeleissä ja ravintola-annoksissa.
”Kauppa tarvitsee meitä ja me kauppaa”, muistuttaa kontiolahtelainen sikatilallinen Jouni Mäkisalo.
Hän toivoo kaupalta nykyistä enemmän vastuullisuutta kotimaisen tuotannon jatkuvuudesta.
K-kauppaketjun reiluutuskampanja on Mäkisalosta erinomainen avaus siihen suuntaan, että ihmisille tulee selväksi jokaisen ostopäätöksen vaikuttavuus myös tuotantoportaaseen.
”Possussa kotimainen nykytuotanto riittää kattamaan kysynnän, mutta silti ulkomaista possua syödään paljon etenkin leikkeleissä ja ravintola-annoksissa.”
Nuoresta saakka yhteisöllisesti järjestöissä toiminut Mäkisalo toivoo, että suomalaiset oppisivat avaamaan suunsa yhtä lailla kysyäkseen ruoka-annosten alkuperää kuin myös yhdistyselämässä kertoakseen, mikä mättää.
Mäkisalo on toiminut kymmenkunta vuotta viljelijöitten äänitorvena MTK-Pohjois-Karjalan liiton johtokunnassa, siitä viisi vuotta puheenjohtajana.
”Helposti kentällä kirotaan byrokratiaa ja harmitellaan, ettei keskusliittokaan tee mitään, mutta käytännössä yhteydenottoja saisi tulla enemmänkin.”
Mäkisalo myöntää, että häntä syytökset MTK:n toimettomuudesta harmittavat, koska järjestöaktiiville kokoustuntien ja lausuntopaperien määrä on lähes rajaton.
Marraskuussa hänen kalenterissaan on 13 kokousmerkintää.
”Ymmärrän viljelijöiden ahdingon, koska tulotason suunta on ollut laskeva pitkään. Kyllä me liitossa teemme töitä, nyt puolustamme esimerkiksi lomitusjärjestelmää.”
Pikkupojasta saakka Mäkisalolle oli selvää, että hänestä tulee viljelijä. Edelleen lähes tuhannen sian tilan pyörittämisessä viehättää vapaus.
Jatkajakysymys ei onneksi vielä näinä talousaikoina ole ajankohtainen, koska Mäkisalon tyttäret ovat vasta 10- ja 8-vuotiaat.
”Varmaa on, että vielä heidän ja heidän lastensakin aikana ruokaa tarvitaan – ja maailman väestönkasvua ajatellen ruuantuotantoa pitäisi lisätä eikä vähentää.”
Mäkisalon tilalle ukki tuli vuonna 1949 Ruskealan Matkaselästä. Lehmät vaihtuivat possuihin 1970-luvulla. Jouni Mäkisalo osti tilan vanhemmiltaan 1999 ja on siitä lähtien laajentanut, rakentanut uuden sikalan, siilon ja kuivurin.
”Pienihän alkaa tuhannen sian sikala näinä aikoina jo olla. Maakunnassa olemme vielä muutaman isoimman sikatilallisen joukossa”, Mäkisalo miettii ja laskee, että 1970-luvulla Iiksenniityn kylällä sikatiloja oli lähes kymmenen, nyt heidän tilansa on ainut.
Liisa Yli-Ketola
Jouni Mäkisalon syntymäpäivä
on tänään perjantaina. Merkkipäiväänsä hän viettää perhepiiirissä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
