Päivän kysymys Kauanko pakastettu hirvenliha säilyy?
Kuinka kauan hirvenliha säilyy pakastimessa? Pitäisikö viimesyksyiset lihat hävittää uusien tieltä Elintarviketurvallisuusviraston ylitarkastaja Anne Fagerlund?
Se, kuinka kauan lihaa kannattaa säilyttää pakkasessa, riippuu siitä kuinka rasvaista liha on.
Vähärasvaista, kuten naudan tai hirven lihaa, voi säilyttää vuoden ja jopa 18 kuukautta. Sianliha sen sijaan säilyy vain 3–6 kuukautta.
Pakastusvaiheessa lihan täytyy olla mikrobiologisesti moitteetonta.
Mikrobit eivät lisäänny pakkasessa, jos liha on pysynyt kauttaaltaan vähintään -18 asteisena.
Vaarallista lihasta ei siinä tapauksessa tule pitkänkään säilytysajan jälkeen.
Kemiallisia muutoksia voi kuitenkin tapahtua.
Tällaisia ovat esimerkiksi rasvojen härskiintyminen, joka vaikuttaa aistinvaraiseen laatuun.
Vaikuttaako jauhaminen tai ruskistus säilyvyyteen?
Jauhaminen ei vaikuta mikrobiologiseen säilyvyyteen.
Sulatettua lihaa ei saa pakastaa uudelleen.
Kypsennyksen jälkeen lihan voi kuitenkin pakastaa uudelleen.
Millaiseen pakkaukseen pakastettava liha tulee pakata?
Pakkaukseen tulee käyttää ilmatiivistä lihalle tarkoitettua käärettä, joka suojaa lihaa kuivumiselta.
LAURA KYLMÄMAA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
