Monta tapaa syödä hyvin
Viikon vinkki
Ravitsemussuosituksiin voidaan yltää monella erilaisella ruokavaliolla, ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta toteaa. Erkkola on perehtynyt erityisesti lasten ja äitien ravitsemukseen.
”Vaikka emme halua osoittaa yhtä oikeaa tapaa syödä, voimme osoittaa tieteellisen näytön pohjalta joukon ruoka-aineita, joiden suosiminen kannattaa.”
”Kaikkien ei tarvitse syödä samalla tavalla, vaan niin, että ruoka on myös nautinto.”
Ravitsemussuosituksia uudistetaan parhaillaan. Esiin nousee entistä vahvemmin kasvisten, hedelmien, vihannesten ja marjojen runsaampi käyttö. ”Niitä saisi kaikissa ikäryhmissä syödä enemmän, ja siellä on varaa valita”, Erkkola muistuttaa.
Myös pähkinät, hyvät rasvat, kalansyönti ja rasvan laatu ovat terveydelle tärkeitä.
Erkkolan mukaan neuvontaa tarvitsevat etenkin vähän koulutetut nuoret perheet, ja siihen neuvolajärjestelmä tarjoaakin keinoja.
Lapsiperheiden keittiöissä määritellään tulevaisuuden kansansairauksien riskit.
MT–RUOKATIETO
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
