Monella yliopisto-opiskelijalla on kasvisruokapäivä joka päivä – "Kasvisruokailijoiden määrä on kaksinkertaistunut alle vuodessa"
Lihan kulutus ei ole laskenut, mutta siirtynyt naudanlihasta kanaan ja possuun.
Tiistaina oululaisen Kastarin opiskelijaravintolan toinen kasvisvaihtoehto oli härkiskastiketta ja riisiä. Vihannekset kuuluvat kaikkiin aterioihin. Kuva: Pekka FaliJos tulevaisuus on nuorten, niin se näyttää suosivan kasvisruokaa. Kasvisruuan osuus opiskelijaruuasta nousee joillain yliopistopaikkakunnilla kolmannekseen ja ylikin.
Suurin kasvisruuan osuus on Helsingissä. Helsingin yliopiston opiskelijaruokailuyritys Unicafen ravintoloissa kasvisruuan osuus oli viime vuonna 40 prosenttia.
Kolmasosaan kasviksen osuus nousee Jyväskylässä, kertoo yliopistolehti Jylkkäri.
Kolmen oululaisravintolan ravintolapäällikkö Senni Heikkisen mukaan uudet opiskelijat valitsevat useammin kasvisruokaa.
"Humanistisen tiedekunnan opiskelijoita tässä ryhmässä on meidän näkemyksen mukaan runsaasti", oululaisen Unirestan Heikkinen sanoo.
Fazerilla on 40 ravintolaa sekä yliopistoissa että ammattikorkeakouluissa eri puolilla Suomea.
"Ruokailijoiden määrästä 20–30 prosenttia valitsee yliopistopaikoissa kasvisruoan päivittäin, ammattikorkeakouluissa vähän harvempi. Yliopistoissa asiakkaat ovat hieman ympäristötietoisempia kuin nuoremmat asiakkaat ammattikorkeakouluissa", Fazer Food Servicen tuotekehitysjohtaja Marianne Nordblom kertoo.
Kuudessa kaupungissa ruokaa tarjoavan Juvenesin ravintoloissa eniten kasvisruokaa menee Tampereella, 13 prosenttia. Oulussa, Vaasassa ja Turussa menekki on kymmenyksen, mutta Raumalla kolme prosenttia.
Samaan aikaan lihankulutus ei ole laskenut.
"Muutosta on lihalajien kohdalla, sillä broilerin käyttö on lisääntynyt ja naudan sekä possun lihan kulutukset laskeneet", Nordblom kertoo.
Sama suuntaus on myös Juvenesin sekä Unirestan ravintoloissa. Unicafeissakin broilerin määrä on lisääntynyt, mutta sianlihan vähentynyt naudanlihan ohella.
Raaka-aineiden toimituskanavat eivät Fazerilla ole muuttuneet.
"Ne on alun perinkin mietitty myös määrien suhteen skaalautuviksi. Työtä on teettänyt lähinnä uusien vaihtoehtoisten tuotteiden etsiminen, erityisesti erilaisten kasvispohjaisten proteiinien", Nordblom sanoo.
Kasvisruuan osuus on kasvanut tasaisesti Unicafessa. Vuonna 2015 sitä meni kolmannes ja sen jälkeen nousua on ollut noin pari prosenttiyksikköä vuodessa.
Fazerilla kasvisruoka voi sisältää maitotuotteita tai kananmunaa. Niistä vapaan vegaaniruan osuutta ei erikseen lasketa, mutta Nordblom katsoo sen kysynnän olevan kasvussa.
Unicafella vegaanin osuus on eritelty. Sen määrä oli viime vuonna 23 prosenttia ruuasta.
Heikkinen kuvaa kasvisruuan kasvua hurjaksi.
"Kasvisruokailijoiden määrä on kaksinkertaistunut alle vuodessa. Asiakkaat ovat tänä päivänä paljon enemmän kiinnostuneita siitä mitä suuhunsa laittavat. Opiskelijat kyselevät tuotteista enemmän kuin ennen, ja antavat ehdotuksia sekä toiveita ahkerammin entiseen verrattuna."
Jyväskylässä kasviksen osuus oli kolme vuotta sitten reilu viidesosa. Siellä vegaaniruuan osuus on jäänyt pieneksi.
Opiskelijat eivät ravintoloiden mukaan ole jakautuneet jyrkästi ruokavalion mukaan.
"Asiakas tekee päätöksen ruokavalinnastaan päivittäin, joskus syöden kasvisruokaa ja joskus sekaruokaa", Juvenesin kehityspäällikkö Nina Lyytinen kertoo.
Fazerilla on tämän mallin mukainen lähestymistapa ruuan valmistukseen.
"Tavoitteemme on valmistaa herkullista ja hyviä ruokia, osa vain sattuu olemaan myös kasviruokaa", Nordblom kertoo.
Unicafesta saa myös sirkkaruokia.
Vaikka kasvisruuan ja -pohjaisten tuotteiden suosio kasvaa, säilyy tiettyjen opiskelijoiden perinneruokien suosio.
"Menee vielä kuitenkin hetki siihen että uunimakkara tai kinkku-ananaspizza eivät aiheuttaisi jonoa opiskelijoidenkin keskuudessa", Juvenesin Lyytinen sanoo.
MT:n haastattelemat opiskelijaruokayritykset valmistavat vuodessa yhteensä miljoonia annoksia ruokaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
