Atrian Perälä: Tuotanto vaatii kilpailukykyisen nautaketjun
KAUHAJOKI (MT)
Atria Suomen liha- ja alkutuotantoliiketoiminnan johtaja Matti Perälä uskoo kotimaisen lihan tulevaisuuteen. Ruuantuotannolla on maailmanlaajuisesti hyvät näkymät, koska ruokaa ja eläinproteiinia tarvitaan koko ajan lisää.
Perälän mukaan paine lihan tuontiin on tällä hetkellä pienempi kuin muutamia vuosia sitten. Esimerkiksi Etelä-Amerikan elintaso kasvaa ja siellä tuotettu liha jää omaan maahan.
Kauhajoen nautateurastamon laajennus on yksi teko, jolla Atria aikoo parantaa nautaketjun tuottavuutta.
”Atria ei tee lähes 30 miljoonan euron investointia nautateurastamoon, jos ei usko kotimaisen tuotannon säilymiseen”, Perälä heittää.
Edellinen iso investointi naudanlihantuotantoon tehtiin vuonna 1988.
”Ilman kilpailukykyistä nautaketjua ei ole tuotantoakaan.”
Uskoa naudanlihantuotantoon lisää kotimainen maidontuotanto. Sen tulevaisuus näyttää Perälän mukaan myös valoisalta.
”Naudanlihantuotannolla ja maidontuotannolla on aina kytkös toisiinsa.”
Naudanlihasta on Suomessa tällä hetkellä alituotantoa. Atria hyödyntää lähes kaikki osat naudan ruhosta kotimaassa. Vientiin menevät kielet ja joitakin rintaontelon elimiä. Myös naudan nahka eli vuota viedään ulkomaille.
Atrian tuottajahinta on ollut viime aikoina nousussa. Hinnankorotukset ovat Perälän mukaan välttämättömiä myös jatkossa. Korotusten on kuitenkin koskettava koko tuotantoketjua.
Tarkkoja senttejä ja päivämääriä ei vielä tiedetä, koska hintaneuvottelut kaupan kanssa loppuvuodelle ovat paraikaa menossa. Perälä uskoo, että kauppa tuntee myös vastuunsa kotimaisesta tuotannosta.
”Olemme kantaneet vastuuta suomalaisesta lihantuotannosta jo yli sata vuotta ja aiomme kantaa tästä eteenkin päin”, Perälä vakuuttaa Atrian puolesta.
”Tämä on haastava ala, joka on jatkuvassa myllerryksessä. Juuri kun tilanne on vakiintumassa, tulee uusi muutos.”
Perälä tietää tuottajien panoksen tuotantoon. ”Jatkuva heikko taloudellinen tilanne syö miestä.”
SAARA NIKKARI
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
