Elintarviketeollisuus vaatii: EU tarvitsee ruokakomissaarin
Valion toimitusjohtaja Annikka Hurmeen mukaan EU:n olisi aika ruveta puhumaan ruokapolitiikasta maatalouspolitikan sijaan.
Valion toimitusjohtaja ja Elintarviketeollisuusliitto ETL:n hallituksen puheenjohtaja Annikka Hurme toivoo EU:lta aktiivisempaa ruokapolitiikkaa. Kuva: Jarkko SirkiäMaatalouspolitiikan sijaan olisi syytä alkaa puhumaan ruokapolitiikasta, sanoo Valion toimitusjohtaja ja Elintarviketeollisuusliiton hallituksen puheenjohtaja Annikka Hurme.
”Maataloudella ja elintarviketeollisuudella on eräänlainen kohtalonyhteys. Ilman innovatiivista elintarviketeollisuutta ei ole lisäarvoa tuottavaa maataloutta ja päin vastoin”, Hurme perustelee ETL:n tiedotteessa.
Hurme mainitsee esimerkkeinä ruoantuotannon tulevaisuuden haasteiksi ympäristökysymykset, paikallisen huoltovarmuuden, ruokaturvan ja ruoan reilun tarjonnan kaikille.
”Ruoka-alaan vaikuttavia säädöksiä tehdään Euroopan komission useilla pääosastoilla. EU-politiikat tulee sovittaa yhteen siten, että ruokaturva ja ruoka-alan kriisinkestävyys vahvistuvat muiden tavoitteiden rinnalla. Tätä työtä olisi koordinoitava esimerkiksi siten, että tulevan komission yksi varapuheenjohtajista saisi sen vastuulleen”, Hurme ehdottaa.
Lisäksi hän toivoo EU:lta nopeampaa lupaprosessia uusille ruokainnovaatioille, kuten solumaatalouden keinoin valmistetuille tuotteille.
”Hitaan lupaprosessin vuoksi jäämme tällä hetkellä jälkeen uuselintarvikkeiden kehityksessä USA:lle ja Hongkongille. Tuoteturvallisuus on meille kaikki kaikessa, mutta myös luovuutta ja uutta ajattelua tarvitaan, jotta emme näivetä itseämme sääntelyllä ja hitaalla lupaprosessilla”, Hurme sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





