Alkuperä näkyviin
EU-komissio haluaa pakolliset alkuperämerkinnät kaikelle unionin alueella myytävälle lihalle. Julkisuuteen vuotaneen esityksen mukaan lihan tuotetiedoista pitäisi jatkossa selvitä sekä kasvatus- että teurastusmaa (MT 16.10.).
EU:ta moititaan usein turhasta sääntelystä, eivätkä moitteet aina aivan aiheettomia olekaan. Tällä kertaa komissio on kuitenkin puuttumassa oikeaan asiaan.
Kuluttajat haluavat, ja heillä on myös oikeus tietää, mistä heidän ostamansa liha on lähtöisin. Myös suomalaiset lihantuottajat ovat toistuvasti vaatineet alkuperän näkyvää merkitsemistä vähittäismyynnissä.
Kaupalle ja teollisuudelle taas on ollut toisinaan ominaista jopa alkuperän hämärryttäminen. Tosin nekin ovat viime aikoina muuttaneet linjaansa – pääasiassa ruokakohujen seurauksena ja kuluttajien vaatimuksesta.
Kuluttajaliitossa komission aikeita kiitellään, mutta toiveita olisi ollut pidemmällekin. Alkuperämerkintä on tulossa vain lihaan ja sellaisiin valmisruokiin, joissa liha on pääraaka-aine. Moni valmisruoka jää edelleen vaille merkintöjä.
Kuluttajan kiinnostus ei rajoitu ainoastaan ruuan laatuun ja turvallisuuteen. Yhä useampi tekee ruokaostoksiaan myös ympäristövaikutusten, eläinten hyvinvoinnin, tuotantotavan tai vaikkapa aluetaloudellisten vaikutusten perusteella.
Komission vaatima alkuperätieto lihalle on selkeä parannus. Ruoka-alan kannattaisi tämän lisäksi vapaaehtoisesti lisätä kuluttajan tietoa kaikista elintarvikkeista.
Nykytekniikalla kyse ei ole kustannuksista vaan lähinnä halusta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
