Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Kurpitsoista lyhtyjä, soppaa ja piirakkaa

    Kookoshiutaleet ja inkivääri maustavat karibialaista kurpitsakeittoa. Jaana Kankaanpää
    Kookoshiutaleet ja inkivääri maustavat karibialaista kurpitsakeittoa. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkisto

    Kelttiläisten talven alkamisjuhlasta on pikkuhiljaa muodostunut karnevaalihenkinen tapahtuma.

    Erityinen merkitys halloweenillä on lapsille, koska silloin saa pukeutua naamiaisasuihin. Kummitukset, merirosvot, haltijat ja pikkuprinsessat kiertelevät soittamassa ovikelloja karkkien toivossa.

    ”Karkki tai kepponen” kuului ovelta, kun avasin taikasauvaa heiluttaville haltijoille.

    Minulle tämä Amerikasta tullut tapa oli vieras, joten en ollut osannut varautua karkeilla. Hauska pikkukepponen koitui osakseni.

    Amerikassa kurpitsasta on tullut halloweenin symboli. Siitä koverretut lyhdyt valaisevat pihoja. Sisusta soseutetaan keittoon tai paistetaan piirakaksi.

    Vaikka halloween ei ole meillä varsinainen juhlapäivä, talvikurpitsojen hyödyntäminen on paikallaan.

    Lämmin kurpitsakeitto sopii hyvin kylmeneviin syyspäiviin. Pieni annos samettista keittoa on herkullinen alkuruoka. Toki keitto maistuu myös pääruokana. Silloin se kaipaa seurakseen ruokaisan voileivän tai piirakkapalan.

    Isosta kurpitsasta riittää sisusta myös makeaan kurpitsapiirakkaan.

    Talvikurpitsan kova kuori parantaa sen säilymistä. Sisus on useimmiten värikäs ja pehmeä. Oranssi kurpitsa sisältää paljon A-vitamiinia. Myös kuidun lähteenä se on hyvä. Energiaa on niukasti, joten pieni juusto- tai kermalisäys lisää keiton kylläisyyttä.

    Isot siemenet kannattaa hyödyntää. Kuivattuna ja paahdettuna ne voi käyttää salaatissa tai leivonnassa. Maustamalla esimerkiksi suolalla, paprikalla ja chilillä paahdetut siemenet ovat mukavia naposteltavia sellaisenaan.

    4–6 annosta

    noin 1 1/2 l kurpitsakuutioita

    7 dl vettä

    1 kasvisliemikuutio

    1 valkosipulinkynsi

    1 rkl raastettua inkivääriä

    1/2 tl suolaa

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    (cayennepippuria)

    Pinnalle

    1 dl kookoshiutaleita

    paahdettuna

    1 dl kurpitsansiemeniä

    paahdettuna

    Keitä kurpitsakuutiot pehmeiksi kasvisliemessä. Lisää joukkoon puristettu valkosipulinkynsi sekä raastettu, tuore inkivääri. Kuumenna hetki ja soseuta keitto tasaiseksi. Lisää vettä tarvittaessa.

    Mausta suolalla ja mustapippurilla. Jos haluat tulisuutta keittoon, lisää caynnepippuria varovasti.

    Paahda kookoshiutaleita tai -lastuja sekä kurpitsansiemeniä kuivalla pannulla. Lusikoi seosta valmiin keittoannoksen päälle.

    5 annosta

    1 l (1/2 kg) oranssia kurpitsaa kuutioituna

    1 sipuli

    1–2 porkkanaa

    50 g juuriselleriä

    8 dl vettä

    1 kasvisliemikuutio

    1/4 tl muskottia

    1 rkl tuoreita yrttejä,

    esim. oreganoa tai timjamia

    100 g sulatejuustoa

    Tarjoiluun paahdettua leipää

    Laita paloitellut kasvikset kattilaan. Kaada päälle osa nesteestä niin, että ainekset peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää liemikuutio. Anna kiehua kypsäksi. Sekoita joukkoon mausteet ja sulatejuusto.

    Soseuta keitto samettisen pehmeäksi. Lisää loput nesteestä ja kuumenna keitto. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää. Tarjoa paahdetun leivän kanssa alkuruuaksi.

    20 kpl

    5 dl maitoa

    1/2 palaa hiivaa

    1/2 rkl suolaa

    5 rkl hunajaa

    1 dl mustia oliiviviipaleita

    2 1/2 dl vehnäjauhoja

    9 dl hiivaleipävehnäjauhoja

    50 g voita

    Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, hunaja sekä oliiviviipaleet. Sekoita vehnäjauhot. Lisää vähitellen hiivaleipävehnäjauhoja ja alustuksen loppuvaiheessa pehmeä voi.

    Kohota hyvin.

    Leikkaa taikina 20 palaan. Pyöritä paloista säikeet ja pyöritä säie kierteelle. Muotoile kierre rinkilän muotoon ja nipistä päät yhteen. Kohota ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

    uunipellillinen

    5 dl laktoositonta piimää

    50 g hiivaa

    1/2 rkl suolaa

    1 tl pomeranssinkuorta

    1 1/2 dl tummaa siirappia

    2 dl mämmi- ja leipämaltaita

    1 dl kaura- tai vehnäleseitä

    2 dl ruisjauhoja

    11 dl vehnäjauhoja

    Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää loput aineet puuhaarukalla sekoittaen. Sekoita taikina hyvin, mutta älä vaivaa liikaa.

    Levitä taikina reunalliselle uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle ohut kerros maltaita. Anna kohota peitettynä kaksinkertaiseksi, eli noin tunnin. Pistele ja paista 175 asteessa 40 minuuttia. Alenna lämpö 150 asteeseen ja paista vielä noin puoli tuntia.

    Leikkaa kypsä leipä ruuduiksi.

    12–16 annosta

    1 1/2 kilon kurpitsa

    Pohja

    125 g voita

    1 dl sokeria

    1 muna

    4 dl vehnäjauhoja

    1/2 rkl leivinjauhetta

    Täyte

    5 dl kurpitsasosetta

    2 1/2 dl sokeria tai fariinisokeria

    1 rkl piparkakkumaustetta

    1/2 tl suolaa

    2 dl kuohukermaa

    4 munaa

    Tarjoiluun

    2 dl kuohukermaa

    1 rkl fariinisokeria

    Halkaise kurpitsa neljään osaan. Tai leikkaa vain lakki irti ja koverra sisus. Poista siemenet esimerkiksi isolla lusikalla. Nosta kurpitsalohkot uunipellille. Kypsennä 175 asteessa 45 minuuttia tai kunnes malto on pehmeää. Kaavi malto irti kuoresta ja soseuta.

    Leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen pala irtopohjavuokaan (halkaisija 24 senttiä). Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi.

    Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille jauhotetulla kädellä. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistumisen ajaksi.

    Sekoita kattilassa kurpitsasose, sokeri ja mausteet. Keitä hiljalleen 10 minuuttia. Sekoita koko ajan, jotta sose ei räisky. Lisää kerma. Jäähdytä sose haaleaksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Kaada täyte vuokaan.

    Paista piiras uunin alimmalla tasolla 175 asteessa 60–65 minuuttia. Peitä leivinpaperilla kypsennyksen puolivälissä. Irrota kakku vuoasta vasta jäähtyneenä. Tarjoa kermavaahdon kanssa.

    Vinkki: Pakasta ylimääräinen kurpitsasose.

    4 annosta

    1 pieni tlk ananaspaloja

    2 dl uunissa paahdettuja

    kurpitsakuutioita

    1–2 rkl voita

    2 rkl fariinisokeria

    1 prk (200 g) sitruunarahkaa

    2 rkl maitoa

    Pinnalle mantelilastuja tai kookoshiutaleita

    Valuta ananaspalat hyvin. Paista ananaspalat ja kurpitsakuutiot voissa kullanruskeiksi. Ripota fariinisokeri pinnalle. Siirrä lautasille. Lusikoi päälle maidolla notkistettua sitruunarahkaa. Ripota annoksille mantelilastuja tai kookoshiutaleita. Tarjoa heti jälkiruokana.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF