Possua pakkaseen
Euroopan komissio yllätti alkuviikosta, kun se kertoi avaavansa sianlihan yksityisen varastoinnin tuen maaliskuun alussa. Tuen avaamista perustellaan Venäjän tuontikiellon aiheuttamilla ongelmilla.
(MT 25.2.)
Tuki tulee tarpeeseen, sillä tuottajahinnat EU:ssa ovat romahtaneet elokuun jälkeen. Tuottaja ei tukea kuitenkaan saa, vaan se maksetaan lihat pakastavalle teollisuudelle. Sianlihaa tuottava tila hyötyy, jos tuottajahinta ei laske.
Professori Jyrki Niemi Luonnonvarakeskuksesta suhtautuu varauksella tuen vaikutuksiin. Hän ei usko poliittisten päätösten parantavan tilannetta merkittävästi, vaan helpotusta on luvassa vasta tuotannon tasapainottuessa
kansainvälisillä lihamarkkinoilla.
Nyt varastoitava liha vapautuu markkinoille viimeistään heinäkuussa. Pakkasvarastojen purku voi aikanaan aiheuttaa jopa uusia markkinahäiriöitä.
Tämä nähtiin, kun yksityisen varastoinnin tuki otettiin edellisen kerran käyttöön vuonna 2011. Polkuhintaan Suomeen myydyt purkuerät sekoittivat grillikauden sesonkia.
Vakavat häiriöt maailmanmarkkinoilla ovat merkittävä uhka sianlihan tuotannolle Suomessa, sillä kotimainen tuotanto on vähentynyt tuntuvasti jo useana vuonna. Suomalaisten syömästä sianlihasta vain 82 prosenttia oli kotimaassa tuotettua viime vuonna.
Toivottavasti suomalaista lihaa arvostava kuluttaja suosii kotimaista grillilihaa myös ensi kesänä, vaikka kaupan olisi pakkasvarastoissa maannutta halpaa tanskalaispossua.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
