Petteri Orpo: "Tanskan elintarvikeviennin arvo on kymmenkertainen verrattuna Suomeen – miksi me emme pystyisi samaan?"
Valtiovarainministeri muistuttaa, että kotimarkkinoihin keskittyminen ei riitä.
Petteri Orpo toivoo, että Suomen elintarvikevientiin saadaan entistä enemmän vauhtia. Kuva: Juha ROININEN / EUP-IMAGESValtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kirjoittaa kolumnissaan, että vaikka suomalaisen ruuan viennistä on jo hyviä esimerkkejä, lisää tarvitaan.
"Suomi tuottaa jo neljänneksen maailman kuminasta, joka on kannattavimpia viljelykasveja Suomessa. Olin maatalousministerinä 2014 Venäjän ruuan tuontikiellon jälkeisessä kriisissä vauhdittamassa sianlihan ja muiden elintarvikkeiden vientiä Kiinaan. Vuosi sitten vienti pääsi alkuun."
Sianlihaa kulutetaan Kiinassa yli 50 miljoonaa tonnia vuodessa. Orpon mukaan vaurastuvat kuluttajat ovat valmiita maksamaan antibiootittomasta, saparollisesta porsaasta.
"Se täytyy tuotteistaa, jotta sitä osataan kysyä. Jos suomalaiset tuottajat saisivat parinkin prosentin osuuden Kiinaan menevästä sianlihasta, se olisi suomalaiselle maataloudelle merkittävä asia."
Viime vuonna elintarvikeviennin kasvu kiihtyi, mutta olemme silti jäljessä monia maita.
"Tanskan elintarvikeviennin arvo on silti kymmenkertainen verrattuna Suomeen. Miksi me emme pystyisi samaan?", Orpo ihmettelee.
"Maailmalla on pulaa puhtaasta vedestä, ilmasta ja maaperästä. Suomalainen ruoka on elintarviketrendien mukaista: puhdasta, terveellistä ja turvallista. Siksi uskon, että meidän tuotteillamme on erinomaiset mahdollisuudet pärjätä maailmanlaajuisessa kilpailussa."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
