Ruokayrityksiin sijoittava riskirahasto aikoo aloittaa kesällä – pääomatavoite 40–50 miljoonaa euroa
"Tarvitaan uutta teknologiaa ja uudenlaista ruokaa, jotka näkemyksemme mukaan syntyvät uusissa yrityksissä", rahaston osakas Mika Kukkurainen sanoo.
Ruokayritykset ovat olleet esillä muun muassa starup-yritysten Slush-tapahtumassa. Kuva: Jarkko SirkiäSuomessa ei toistaiseksi ole yhtään ruokateollisuuteen sijoittavaa riskirahastoa, joka rahoittaisi alkuvaiheessa olevia alan yrityksiä.
Pian on, sillä Nordic FoodTech VC -rahasto kerää kevään mittaan pääomia ja aikoo aloittaa sijoitustoiminnan kesällä.
"Tavoitteenamme on kerätä 40–50 miljoonan euron pääoma, jolla tehdään vähemmistösijoituksia innovatiivisiin ja potentiaalisiin uuden ruuan ja ravintoteknologian yrityksiin", rahaston osakas Mika Kukkurainen sanoo.
Rahasto on jo saanut ehdollisen päätöksen 12 miljoonan julkisen rahan sijoituksesta Business Finland Venture Capitalilta.
Kukkuraisen mukaan rahasto kiinnostaa, koska maailma tarvitsee enemmän ruokaa ja elintaso kasvaa.
"Tarvitaan uutta teknologiaa ja uudenlaista ruokaa, jotka näkemyksemme mukaan syntyvät uusissa yrityksissä."
Hän vahvistaa pääomien puutteen. Maailmalla on useita ruokayrityksiin keskittyviä rahastoja, mutta Pohjoismaissa ei yhtään.
"Pohjoismaissa on erinomaista teknologia- ja hyvinvointiosaamista, joka on jäänyt hyödyntämättä pääoman puutteen takia. Nykyiset toimijat keskittyvät ydinliiketoimintaansa eivätkä välttämättä näe kaikkia mahdollisuuksia."
Kukkuraisen tausta on elintarvikeyhtiö Raisiossa. Myös kahdella muulla osakkaalla on elintarvikealan kokemusta.
Myös S-pankki valmistelee ruokarahastoa, jonka kooksi tavoitellaan useampaa kymmentä miljoonaa euroa. Se on vielä selvittelyvaiheessa. S-pankin vaikuttavuussijoittamisen johtaja Jani Kempaksen mukaan rahasto tarvitsee myös ulkopuolisten rahoittajien sijoituksia.
"Tarkoituksena on painottaa sijoituksia yrityksiin, joiden liiketoimintakonsepti on jo testattu ja toimivaksi todettu ja jotka ovat valmiita nopeaan kasvuun. Sijoitustoiminnassa keskitytään yrityksiin, joiden osaaminen tukee suomalaisen ruokaketjun vahvistamista", Kempas sanoo.
Lue myös:
Riskiraha on vältellyt ruokateollisuutta – osaamista jäänyt käyttämättä rahoituksen puuttuessa
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
