Lottien ruokailujen perinne elää lounasravintolassa
Työmaahuollon keittiö on sijoitettu junavaunuun Lapin jälleenrakennustyömaalla vuonna 1945. Lottamuseo Kuva: Viestilehtien arkistoTuusulassa toimiva Lottamuseo on avannut netissä pelin muotoon rakennetun sovelluksen, joka esittelee vuonna 1944 välirauhansopimuksen nojalla lakkautetun Lotta Svärd -järjestön muonitustoiminnan vaiheita sodan jälkeen.
Verkkosovellus kertoo, miten siviilejä kotirintamalla ja armeijaa sotatoimialueilla avustaneesta järjestöstä kehittyi suomalaisen työmaaruokailun pioneeri, jonka ravintoloissa moni suomalainen lounastaa yhä tänäkin päivänä.
Verkkonäyttelyn tarina alkaa Lotta Svärdin sodan ajan suurimmasta jaostosta, muonitusjaostosta. Se hoiti erilaisia tehtäviä joukkoruokailusta lottakanttiineihin.
Muonitusosaston toimintaa organisoi Lottajärjestön keskusjohtokunnan rajatoimisto, jolle oli keskitetty hallinnolliset tehtävät ja lottatyövoiman välittäminen sinne, missä sitä kulloinkin tarvittiin.
Kun välirauha oli solmittu, järjestön täytyi huolehtia komennukselta vapautuvista lotista. Tätä tarkoitusta varten perustettiin marraskuun alussa 1944 Työmaahuolto ry.
Sen tehtävänä oli muun muassa Pohjois-Suomen jälleenrakennustyömaiden muonittaminen.
Työmaahuolto yhtiöitettiin jo seuraavana vuonna ja sen toiminta alkoi laajentua. Se osallistui muun muassa Helsingin vuoden 1952 olympialaisten muonitukseen.
Vuonna 1978 Työmaahuolto tytäryhtiöineen myytiin Oy Fazer Catering Ab:lle. Fazer myi Työmaahuollon Vantaalla sijainneen tuotantolaitoksen eteenpäin Helsingin kaupungille. Fazer halusi ainoastaan työpaikkaruokaloiden ketjun, johon kuului lähes 200 toimipistettä.
Siitä kehittyi vuosikymmeniä myöhemmin muihinkin Pohjoismaihin levinnyt lounasravintolaketju Fazer Food Services.
Suomessa yritys jatkaa lottien ruokaperinnettä Amica-lounasravintoloillaan.
Juhani Reku
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
