Amerikan herkkuja isänpäiväbrunssilla
Mehukas hampurilainen ja lohkoperunat vievät suoraan amerikkalaiseen katukeittiöön. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkistoSaksalaisten leipomat sämpylät ovat koko maailman valloittaneen hampurilaisen alku. Itä-Euroopasta muuttivat bagelin leipojat. Englantilaisten matkassa tulivat makeiden piirakoiden ohjeet. Italialaisten pastat ja pitsat tulivat tutuiksi vähitellen. Amerikassa avattiin myös ensimmäinen kaupallinen pitsapaikka.
Siirtolaiset tutustuivat uusiin raaka-aineisiin. Usean kasvisruuan alkuperä on Pohjois-Amerikassa, sillä moni ruoka-aineista on alun perin kasvanut vain siellä. Esimerkiksi maissi, kurpitsat, pavut, maapähkinä, tomaatti, peruna ja kaakao olivat maahanmuuttajille uusia ruoka-aineita.
Perinteisen amerikkalaisen aamupalan juuret johtavat karjatiloille. Raskaaseen työhön lähtevä väki ruokittiin tuhdilla eväillä. Aamiaiseksi paistettiin pekonia, munia sekä makkaraa. Makeana palana oli pulleita pannukakkuja hillon ja siirapin kera.
Marraskuun viimeisenä torstaina Yhdysvalloissa vietetään kiitospäivää. Silloin juhlapöytään nostetaan kaksi perinteistä ruokalajia. Ne ovat uunissa haudutettu kalkkuna ja kurpitsapiirakka. Lisäkkeenä tarjotaan karpalohyytelöä ja perunamuusia.
Brunssia nautitaan aamupäivällä, ja se korvaa aamupalan ja lounaan.
Silloin tarjoillaan salaattia, juustoja ja munaruokia. Makeana herkkuna syödään pannukakkuja siirapin ja hedelmä- tai marjasalaatin kera. Lisäksi tarjolla voi olla lämpimiä makkaroita ja paistettua pekonia.
4 annosta
2 dl karpaloita
1 rkl sokeria
5 dl vaniljajugurttia
1 dl maitoa
noin 1 dl vaniljajäätelöä
Koristeeksi
muutama karpalo ja pieniä vaahtokarkkeja
Soseuta ensin karpalot monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Lisää sokeri, jugurtti ja jäätelö. Vatkaa kuohkeaksi juomaksi. Tarkista makeus. Tarjoa korkeista laseista. Laita koristeeksi muutama kokonainen marja ja pieniä vaahtokarkkeja.
6 annosta
2 ruukkua rapeaa salaattia
1 ruukku villirucolaa
Kastike
100 g (2 dl) pastajuustoraastetta
1 prk (200 g) kevyt crème fraîchea
1 dl maitoa
1 tl sinappia
1/4 tl mustapippuria
1 pieni valkosipulin kynsi
5–6 anjovisfileetä
katkarapuja
Päälle
50 g (1 dl) pastajuustoraastetta
krutonkeja
Valmista ensin kastike soseuttamalla kaikki ainekset sauvasekoittimella. Anna kastikkeen maustua jääkaapissa jonkin aikaa ennen salaatin valmistamista.
Kuutioi krutonkeja varten neljä paksua paahtoleipäviipaletta. Paista kuutiot voissa pannulla rapeiksi. Mausta kevyesti yrttisuolalla. Jäähdytä.
Pese, kuivaa ja revi salaatit sekä rucola. Sekoita kastike salaatin joukkoon.
Ripottele päälle pastajuustoraastetta ja krutonkeja.
4 hampurilaissämpylää
4 jauheliha- tai kokolihapihviä
Hampurilaiskastike
1 dl majoneesia
1 dl turkkilaista jugurttia
1/2 dl makeaa chilikastiketta
1/2 rkl mustapippurirouhetta
ripaus suolaa
Lisäksi
8 siivua cheddarjuustoa
jääsalaattia
1 sipuli
1–2 pihvitomaattia
timjamia tai basilikaa
ketsuppia
Sekoita kastikkeen ainekset. Huuhdo salaatinlehdet ja leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi, sipuli renkaiksi.
Lämmitä sämpylät kevyesti. Levitä sämpylän alapuolikkaalle salaatti, hampurilaiskastiketta, jauhelihapihvi, ketsuppia, sipulia, tuoretta timjamia tai basilikaa sekä tomaatti- ja juustoviipale. Nosta päälle sämpylän kansipuoli.
noin 15 pannukakkua
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
2 munaa
5 dl piimää
25 g voita sulatettuna
Paistamiseen
voita
Tarjoiluun
vaahterasiirappia
pakastemansikoita
mansikkahilloa
Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Vatkaa toisessa kulhossa munat, piimä maito ja voisula. Sekoita kuivat aineet niiden joukkoon. Anna taikinan turvota mielellään noin puoli tuntia. (Voit halutessasi tehdä taikinan jo edellisenä iltana. Säilytä jääkaapissa peitettynä.)
Paista keskilämmöllä haluamasi kokoisia, paksuhkoja lettuja. Nostele tarjoiluvadille. Sekoita mansikkahillon joukkoon pakastemansikoita lohkoina. Nauti pikkupannarit lämpiminä mansikkahillon ja vaahterasiirapin kera.
4 annosta
400 g pennepastaa
3 dl ruokakermaa
100 g kinkkua
150 g pastajuustoraastetta
mustapippurirouhetta
persiljaa
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhdo ja valuta. Laita takaisin kattilaan. Lisää pastan joukkoon ruokakerma, maito, pieniksi suikaleiksi leikattu kinkku ja juustoraaste. Kuumenna sekoittaen, kunnes juusto on sulanut.
Mausta mustapippurilla. Halutessasi voit ripotella annosten pinnalle hienonnettua persiljaa.
Tarjoa heti.
15 annosta
3 1/2 dl sokeria
tai tummaa ruokosokeria
125 g voita
2 munaa
1 dl kaakaojauhetta
5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 prk kermaviiliä
Täyte ja kuorrutus
400 g tummaa taloussuklaata
1 prk (3,3 dl) kuohukermaa
1 rkl voita
Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa munat joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vaahtoon jauhoseos sekä kermaviili. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun 3 litran tasapohjaiseen vuokaan. Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Kumoa hieman jäähtyneenä.
Leikkaa kakku täysin jäähtyneenä kolmeen osaan. Laita paloiteltu suklaa ja kerma pinnoitettuun kattilaan. Kuumenna hiljalleen ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut tasaisesti. Sekoita voi joukkoon. Anna jäähtyä. Vatkaa välillä esimerkiksi puulastalla, jotta kuorrutuksesta tulee hiukan ilmava. Levitä jäähtyneestä suklaamoussesta 1/3 kakkulevyille ja loput päälle. Tarjoa kakku huoneenlämpöisenä.
Kakku paranee, kun se saa tekeytyä kylmässä seuraavaan päivään. Ota jääkaapista pari kolme tuntia ennen tarjoilua, jotta suklaa ehtii lämmetä.
ANNELI PESSALA
Hampurilainen on saanut
alkunsa Yhdysvalloissa.
Siellä saksalaiset siirtolais-
leipurit leipoivat pyöreitä
sämpylöitä, joiden mukaan hampurilainen sai nimensä.
Kylmän halkaistun sämpylän
väliin laitettiin tulikuuma pihvi ja sen päälle suolakurkkua,
raakaa sipulia, sinappia ja
tomaattisosetta.
Bagel, pehmeä vesirinkeli,
New Yorkin juutalaisilta
peräisin oleva pikaruoka
täytetään yleensä tuore-
juustolla ja graavi- tai
savulohella.
Smoothie, kylmä, paksu
juoma, valmistetaan marjoista,
hedelmistä tai kasviksista.
Juoma sekoitetaan tasaiseksi
tehosekoittimessa. Raikas smoothie maistuu välipalana
tai se voi olla brunssin aloitusjuoma tai jälkiruoka.
Pie eli piirakka peitetään
taikinaristikolla tai -kuorella. Kuoren alla on runsaasti
hedelmiä, sitruskiisseliä tai marjoja. Lisänä tarjotaan
kermavaahtoa tai vanilja-
jäätelöä.
Cup cake, muffini, brownies, cheese cake (juustokakku) ovat tyypillisiä kahviloissa
tarjottavia makeita
leivonnaisia.
Pancakes eli amerikkalaiset pannukakut paistetaan
piimäpohjaisesta taikinasta.
Paksut ja kuohkeat ”lettuset” kohotetaan soodalla ja leivinjauheella. Lisänä tarjotaan vaahterasiirappia ja marjoja.
Mac and cheese on tavallaan makaronilaatikko. Makua
laatikkoon antavat pekoni,
paprikajauhe sekä sinappi.
Tätä voimakkaiden juustojen maustamaa ruokaa voi
muunnella lisäämällä vuokaan sieniä ja kasviksia.
Pikaruokana sen voi
valmistaa kattilassa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
