HS: Väärennettyjä marjoja myydään yleensä sesonkiaikaan – näin voit huomata huijauksen
Mansikka on tyypillisin elintarvike, jonka alkuperämaata väärennetään eniten.
Väärennettyjä marjoja tuodaan usein keväällä naapurimaista, jossa satokausi on jo pidemmällä. Kuva: Jaana KankaanpääHelsingin Sanomat kertoo, että säännöllisin väliajoin elintarviketarkastajat törmäävät tilanteeseen, jossa myyntikojujen laatikoista puuttuu tieto tuotteen alkuperästä, tiedot ovat puutteellisia tai ne eivät vastaa todellisuudessa myytävää tuotetta.
Laatikoiden lisäksi tarkastajat valvovat sitä, että myyntikojussa olevien kylttien tiedot täsmäävät laatikoiden pakkausmerkintöihin. Lisäksi laatikoiden pakkausmerkintöjen tulee täsmätä muiden asiakirjojen kanssa.
Tavallisimpia selityksiä puutteille ovat kiire tai hajonneet laatikot. Vastuuta puutteellisista papereista yritetään vierittää myös viljelijälle, tukkuportaalle tai huolimattomalle kesämyyjälle.
Mansikka on yksi tyypillisimmistä elintarvikkeista, jonka alkuperää yritetään väärentää Suomessa. Sama tilanne on muissakin eurooppalaisissa maissa. Ruokaviraston ja Luonnonvarakeskus ovat selvittäneet elintarvikkeiden alkuperää Alkuperältään aidot -hankkeessa.
Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton asiantuntija Tomi Pousi kertoo Helsingin Sanomien artikkelissa, että mansikoiden alkuperäväärennökset ovat kasvussa.
Epäilykset marjojen alkuperän väärennyksestä huomaa usein siitä, että vanhoissa laatikoissa on hyvälaatuista, tuoretta mansikkaa. Myös muista myyjistä poikkeava hinta voi antaa vihjettä huijauksesta.
Ruokaviraston on kehittänyt työkalun, jonka avulla saadaan tietoa siitä, onko marja myyty väärennöksenä. Vuosittain tutkitaan joitain kymmeniä mansikkanäytteitä. Näistä noin 10–20 prosenttia paljastuu väärennöksiksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



