Muikkua kääröön ja pannulle
Viisisenttistä muikkua katsellessa ei arvaisi, että se on lohen sukua. Tottumatonkin erottaa sen silakasta selän takaosassa olevasta rasvaevästä.
Kotona muikut kieräytetään ruisjauhoissa ja paistetaan nopsasti perunasoseen viereen. Pikkumuikkujen ruodot ovat niin pehmeitä, että kalat voi syödä kokonaisina.
Kotivarahyllylle voi ostaa pinon erilaisia muikkusäilykkeitä. Niistä saa evästä leivän väliin ja pikalounaita kasvisten kanssa tarjottavaksi.
Kaiken muun hyvän lisäksi muikkukannat ovat elinvoimaisia ja kestävät kalastusta hyvin.
2:lle
1 isohko rieska
leipärasvaa
3–4 salaatinlehteä
n. 1 dl kypsää kalaa,
esim. friteerattuja muikkuja tai purkitettua kalaa
pala kurkkua
1 porkkana raastettuna
½–1 dl raejuustoa
Mausteeksi
yrttejä, paprikaa tai chiliä
Lisäksi
maustettua kermaviiliä
Voitele rieska kevyesti rasvalla. Levitä päälle salaatinlehdet ja niiden päälle valitsemasi kala. Ripottele pinnalle ohuiksi suikaleiksi leikattu kurkku ja porkkanaraaste, raejuusto ja mausteet. Voit ripauttaa räppiin kastikkeeksi maustettua kermaviiliä. Kääri leipä varovasti rullalle.
Syömisen helpottamiseksi kietaise leivän ympärille lautasliina.
4:lle
500 g perattuja muikkuja
150 g pekonia
1–2 sipulia lohkoina tai
silputtuna
vähän suolaa
tilliä, mustapippuria
2 dl kalalientä tai valkoviiniä
Paista paloitellut pekonit kevyesti padassa. Lisää peratut muikut kerroksittain pekonin, sipulin ja mausteiden kanssa pataan. Lisää lopuksi kalaliemi tai valkoviini. Kypsennä miedolla lämmöllä tai uunissa 1–1,5 tuntia, kunnes muikun ruodot ovat ihan pehmeitä. Jos valmistat ruuan annosvuoissa, kypsymisajaksi riittää tunti.
4:lle
500–600 g perattuja muikkuja (800 g perkaamattomia)
Leivitykseen
1–2 dl ruisjauhoja
½–1 tl suolaa
½ tl rouhittua pippuri-
sekoitusta
Paistamiseen
1 dl voi-kasviöljyseosta tai rypsiöljyä
(tuoretta tilliä)
Sekoita mausteet jauhoihin. Kääntele kalat jauhoissa.
Paista kalat kohtalaisella lämmöllä kullanruskeiksi molemmin puolin.
Pidä lämpimänä ja tarjoa heti peruna- tai juuressoseen sekä puolukkasurvoksen kanssa.
4:lle
500 g neulamuikkuja (hyvin pieniä muikkuja)
1 tl suolaa
Friteeraustaikina
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl kylmää nestettä (esim. kivennäisvettä, vettä, olutta tai maitoa)
1 tl suolaa
1–2 rkl öljyä
2 valkuaista
Kypsentämiseen
öljyä
Valmista friteeraustaikina: Vatkaa kylmään nesteeseen öljy ja anna taikinan turvota jonkin aikaa. Lisää lopuksi taikinaan kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset varovasti sekoittaen.
Kasta peratut, maustetut pikkumuikut haarukassa tai pyrstöstä kiinni pitäen taikinaan ja kypsennä 180 asteessa öljyssä (vaalea leipäpala muuttuu noin minuutissa kullanruskeaksi).
Nosta friteeratut kalat reikäkauhalla talouspaperin päälle ja siitä välittömästi tarjoiluastiaan. Tarjoa pikkunaposteltavana dippikastikkeen kanssa tai ilman.
Voit tarjota kalat myös pääruokana salaatin ja perunoiden kera. Valmista silloin lisäkkeet ensin, etteivät kalat ehdi jäähtyä.
10 kpl
1 pkt valmista ruistaikinaa
tai
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
3 ½ dl ruisjauhoja
1 ½ dl vehnäjauhoja
Täyte
10 keskikokoista muikkua
suolaa
1 pkt pekonia (150g)
Sekoita taikina-ainekset yhteen.
Perkaa muikut ja poista selkäruoto.
Kauli ruistaikina puolen sentin paksuiseksi. Ota lasilla tai muotilla levystä 20 pyörylää.
Ripota peratuille muikuille varovasti suolaa ja kääri pekoniin.
Pane muikku pyörylälle ja aseta toinen kanneksi. Liitä reunat yhteen pienen lautasen tai taikinapyörän avulla.
Nosta kukot leivinpaperin päälle pellille. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Voitele kypsänä voi-vesiseoksella. Anna hautua voipaperin ja liinan alla.
MARIA KING
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
