Tarkastamatonta riistaavoi myydä pieniä määriä
Nylkemättömiä tai kynimättömiä riistaeläimiä voi luovuttaa suoraan kuluttajille pieniä määriä ilman lihantarkastusta, maa- ja metsätalousministeriön tiedotuskirje Sarvi opastaa.
Pieniksi määriksi katsotaan enintään tuhat jänistä, enintään 3 000 luonnonvaraista lintua, enintään kymmenen hirveä, 30 peuraa tai 50 metsäkaurista vuodessa.
Saman määrän jäniksiä, kaneja ja lintuja metsästäjä tai metsästysseura saa toimittaa tarkastamattomina kauppaan tai ravintolaan.
Pienissä määrissä ei vaadita alkutuotantopaikkailmoitusta, ilmoitettua elintarvikehuoneistoa eikä lihantarkastusta.
Metsästäjä tai metsästysseura voi edelleen luovuttaa pieniä määriä luonnonvaraisen riistan lihaa suoraan kuluttajalle ilman lihantarkastusta. Tästä toiminnasta pitää tehdä kunnan elintarvikeviranomaiselle ilmoitus, niin sanottu ilmoitettu elintarvikehuoneisto.
Poliisi ja riistanhoitoyhdistys voivat huutokaupata luonnonvaraisen riistan lihaa kuluttajille ilman lihantarkastusta ilmoitetusta elintarvikehuoneistosta.
Trikiinialttiit eläinlajit karhu, villisika, hylje, mäyrä, majava, nutria ja ilves on tarkastettava trikiinin varalta.
Metsästäjä voi itse ottaa näytteen ja toimittaa sen laboratorioon tutkittavaksi. Vasta kielteisen tarkastustuloksen jälkeen näitä eläimiä saa luovuttaa eteenpäin.
Eviran internetsivuilla on lista trikiinitutkimuksia tekevistä laboratorioista.
Ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa luonnonvaraisen riistan lihaa käsitteleviltä vaaditaan jatkossa elintarvikehygieenistä osaamista, kun kolme kuukautta työskentelyä on täynnä. Siirtymäaikaa on 31.8.2014 asti.
Osaaminen osoitetaan joko hygieniapassilla tai Eviran hyväksymällä metsästäjien terveys- ja hygieniakoulutuksen suorittamisella.
Jokaisessa metsästysseurassa ja -seurueessa tulisi olla vähintään yksi koulutettu henkilö. Hän voi tehdä alustavan tarkastuksen pyyntipaikalla. Varsinaisen lihantarkastuksen tekee aina tarkastuseläinlääkäri.
Eläimet on toimitettava tarkastukseen nylkemättöminä ja kynimättöminä. Vain karhu ja hylje voidaan nylkeä jäähtymisen nopeuttamiseksi.
Lihantarkastus tehdään joko riistankäsittelylaitoksessa tai poroteurastamossa. Riistankäsittelylaitokset hyväksyy ja tarkastaa Evira.
Lahtivajoissa riistalle voidaan tehdä lihantarkastus 31.8.2013 asti, jos kunnan virkaeläinlääkäri on antanut lahtivajalle luvan ennen 1.9.2011. Lahtivajassa lihantarkastuksen tekee kunnan virkaeläinlääkäri.
Tarkastamattomasta lihasta voidaan teettää esimerkiksi palvilihaa ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa, jos liha palautuu takaisin metsästäjille.
Määräykset liittyvät elintarvikelainsäädännön muutokseen, joka tuli voimaan tämän vuoden alussa.
REIJO VESTERINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
