Tutkimus: joka toinen päästäisi viinit ruokakauppaan
Suomalaiset ovat lämmenneet pikku hiljaa päivittäistavarakaupan aukiolojen ja valikoimien vapauttamiselle.
Foller kehittää järjestelmää, joka auttaa esimerkiksi ruokakauppaa seuraamaan hyllyssä olevien tuotteiden tuoreutta. Kuva: Jaana KankaanpääAlkoholin myynnin vapauttamiseen liittyvät asenteet ovat vapautuneet. Kesä–heinäkuussa tehdyssä kyselytutkimuksessa puolet vastaajista oli sitä mieltä, että mietoja viinejä pitäisi saada myös ruokakaupoista. Vuonna 2013 tätä mieltä oli 42 prosenttia vastaajista, tiedottaa Päivittäistavarakauppa ry.
A-oluen ja muiden erikoisoluiden myyntiä ruokakaupassa kannatti nyt 45 prosenttia vastaajista, kun vuonna 2013 näin ajatteli vain 33 prosenttia. Turvallisiksi määriteltyjä reseptivapaita itsehoitolääkkeitä ruokakaupasta ostaisi puolestaan 57 prosenttia vastaajista.
"Nyt kun lakiesitys aukioloaikojen vapauttamisesta on annettu ja alkoholilain kokonaisuudistus tulossa, on oikea hetki avata alkoholilain vanhentuneita rajoituksia. Sallimalla mietojen viinien sekä vahvojen oluiden ja lonkeroiden myynti päivittäistavarakaupoissa tuetaan koko maan laajuisen kauppaverkoston säilymistä, sillä valikoimia koskevien rajoitusten purkamisen tuoma kilpailukyvyn lisäys ja mahdollisuudet olisivat suurimmat pienille myymälöille ja kioskeille. Samalla vähennettäisiin matkustajatuonnin haittoja ja verotulojen valumista pois Suomesta", sanoo yhdistyksen toimitusjohtaja Kari Luoto.
Taloustutkimus Oy:n tekemässä tutkimuksessa selvä kaksi kolmasosaa vastaajista oli sitä mieltä, että kauppojen pitäisi itse saada päättää aukioloajoistaan. Kyselyyn vastasi 3 164 15–79-vuotiasta suomalaista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
