Espoon koulu vei voitonpaikallisen kalastajan kuhalla
Teo Rissanen paahtoi kanelilla maustettuja kurpitsansiemeniä ja Mathias Karhu varmisti, ettei kurpitsakeitto pala pohjaan. Tuomaristo kiitteli, että tiimi käytti runsaasti yrttejä ja mausteita. Menukokonaisutta oli harjoiteltu yhdessä vain kerran. Markku Vuorikari Kuva: Viestilehtien arkistoEspoon yhteislyseon koulu nappasi voiton koululaisten Ruokavisan loppukilpailussa perjantaina Elma-messuilla Helsingissä.
Tuomaristo kehui yhdeksäsluokkalaisista koostuneen tiimin ateriakokonaisuutta kunnianhimoiseksi ja kauden tuotteita hyödyntäväksi.
Kokonaisuuden ulkonäkökin oli päräyttävä. Näin luonnehti kisan tuomaristoon kuulunut keittiömestari, villiruokalähettiläs Sami Tallberg.
Muut näytöskeittiössä kisanneet koulut olivat Kotimäen koulu Littoisista ja Hakkalan koulu Lammilta.
Jälkimmäinen oli valinnut pääruuaksi hirvenlihan, koska parin oppilaan isät kuuluvat paikalliseen metsästysseuraan. Todellista lähiruokaa siis.
Muut tiimit luottivat kalaan, jonka syönnin lisäämiseen kehotetaan uusissa ravitsemussuosituksissa.
Espoolaisten kuha oli peräisin paikalliselta kalastajalta. Oppilaat leipoivat myös ruissipsejä kunnioittaakseen paikallisia leipomoperinteitä.
Espoolaisten keittiössä hääränneen Teo Rissasen mielestä vaikein työvaihe oli uunijäätelön valmistus. Lakoilla ryyditetty jälkiruoka onnistui kuitenkin kuohkeudessaan erinomaisesti.
Kisan juontaja, MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi ihasteli koululaisten rauhallisuutta ja tiimityöskentelyä.
Oppilaat seuloutuivat loppukilpailuun kaikkiaan 2 140 oppilaan joukosta. Kouluja oli mukana kisassa 41.
Kodinkonevalmistaja Whirlpool palkitsee Espoon yhteislyseon tiimin päivittämällä koulun kotitalousluokan kodinkoneet.
Tuomaristoon kuulunut Kotitalousopettajien liiton toiminnanjohtaja Aira Kuvaja esitti toiveen, että kotitalousopetus aloitettaisiin jo alakoulussa.
”On tärkeää, että jo nuorena opitaan arvostamaan ruokaa ja kiinnostutaan omasta terveydestä sekä ruuantuotannon vastuullisuudesta.”
Kotitaloustunneilla lapset oppivat myös huolehtimaan hygieniasta ja siivoamaan.
Sarjassaan kolmannen Ruokavisan teemana olivat ruuan vastuullisuus ja ravitsemus.
Kilpailu tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisää ruuantekijöiden arvostusta sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina.
Visa pohjautuu teemoista laadittuun oppimateriaaliin, johon voi tutustua nettisivulla www.ruokavisa.fi.
Ruokavisa laajenee keväällä valtakunnalliseksi ja kisa järjestetään jatkossa keväisin. Ruokatieto järjestää visaa yhteistyössä MTK:n ja Kotitalousopettajien liiton kanssa.
KATJA LAMMINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
