Tärkkelysperunasta kaikkien aikojen paras sato?
Näyttää vahvasti siltä, että tärkkelysperunasta on tulossa kaikkien aikojen paras sato. Sadosta on tällä hetkellä nostettu noin 80 prosenttia. Tärkkelysprosentti on korkea, keskimäärin jopa 20 prosenttia ja tärkkelyssato noin 6 500 kiloa hehtaarilta.
Lopulliset tarkat tiedot selviävät ensi viikolla. Ruokaperunasadossa ei aivan huippua saavutettu, sillä keskeisillä ruokaperuna-alueilla kärsittiin kuivuudesta.
Hyvien nostokelien vallitessa tärkkelysperunaa on nostettu ennätyksellisellä tehokkuudella ja perunaa on varastoitu aumoihin. Hyvää satoa ei kannata nyt pilata aumassa, vaan aumojen kunnosta on huolehdittava. Ne on peiteltävä huolella tulevien pakkasöiden varalta.
Riittävästä ilmankierrosta on huolehdittava, ettei peruna pääse aumassa kärsimään hapenpuutteesta. Perunamassan pinnan pitäisi olla mahdollisimman tasainen, sillä kosteus tiivistyy auman korkeisiin kohtiin.
Nyt on aika ruiskuttaa glyfosaattia, jotta juolavehnän kanssa ei tarvitse tapella tulevina kesinä. Ruiskutuksen jälkeen on turvallista viljellä seuraavana kesänä viljaa ja istuttaa maahan perunalle vasta seuraavana kesänä.
Monokulttuurin tiivistämiä lohkoja, joilla sadot jäävät vaatimattomiksi ja nostossa joutuu taistelemaan kokkareiden kanssa, kannattaa laittaa viljelykiertoon.
Perunaruven ja maltokaariviroosin vaivaamilla lohkoilla paras hätäapu on vaihtaa lajike ensi kesänä sellaiseen, joka ei oirehdi. Maltokaarivirus on kerran peltoon päästyään siinä pysyvästi. Maltokaariviroosin saastuttamilla lohkoilla kannattaa ensisijaisesti välttää erittäin herkästi taudin oireet näyttävän Nicolan viljelyä.
Maahan jäänyt peruna kuolee parhaiten, kun syyskynnön sijaan ajetaan aivan talven kynnyksellä kevytmuokkaukseen tarkoitetulla kultivaattorilla, joustopiikki- tai lautasäkeellä. Muokkauksessa maan pintaan paljastuneet perunat tuhoutuvat pakkasissa eivätkä enää keväällä ala kasvaa tai toimi tautien saastuntalähteinä.
Ensimmäisten viikkojen lämpökäsittelyn jälkeen perunavaraston lämpötila lasketaan hitaasti alas, jotta vältetään loppusyksyn säälle tyypillisten lyhyiden lämpöjaksojen aiheuttamat lämpötilan heilahtelut varastossa.
Terveen perunasadon jäähdyttäminen lopulliseen noin 4 asteeseen voidaan huoletta tehdä vasta marraskuussa, sillä perunan itämislepo alkaa purkautua vasta marras–joulukuussa. Tuolloin yölämpötilat ovat yleensä riittävän matalia pudottamaan varaston lämpötila hallitusti, jolloin haitallisia lämpöpiikkejä ei synny.
Tyvimädän kannalta riskierien täytyisi saada muuta varastoa runsaammin tuuletusta. Tyvimätäinen erä kannattaa käyttää mahdollisimman nopeasti, jottei se pääse pilaantumaan varastossa talven aikana.
Tämä on syksyn viimeinen Ajankohtaista perunasta -palsta. Talven aikana tietoa perunan ajankohtaisista asioista löytyy Perunantutkimuslaitoksen kotisivuilla. Kuluneesta kaudesta kiittäen,
Perunantutkimuslaitos
http://www.petla.fi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
