Ajankohtainen leivonnainen Munkki tekee vapun
noin 25 kpl
1 prk (250 g) maitorahkaa
1 1/2 dl maitoa
1/2 palaa hiivaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
n. 8 dl vehnäjauhoja
25 g voita
Kypsennykseen
1 l rypsiöljyä
Kuorrutus
2 dl (120 g) tomusokeria tai
mansikanmakuista tomu-
sokeria
1 rkl vettä tai sitruunamehua
2 tippaa punaista elintarvikeväriä
Lämmitä rahka ja maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nesteeseen. Sekoita muut aineet joukkoon ja alusta jauhot taikinaan. Lisää lopuksi pehmeä voi. Kohota taikina leivinliinalla peitettynä. Leivo pieniksi pulliksi ja kohota pullat hyvin leivinliinan alla.
Kuumenna rasva padassa tai paksupohjaisessa kattilassa. Paista 2–4 munkkia kerrallaan. Käännä, kun alapuoli on kauniin ruskea. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle ja valuta ylimääräinen rasva pois.
Sekoita tomusokeriin vettä pieni määrä kerrallaan. Kun seos on tasaisen juoksevaa, lisää elintarvikeväri. Mansikanmakuinen tomusokeri on valmiiksi vaaleanpunaista. Levitä seos lämpimien munkkien päälle. Anna kuivua tarjottimella.
Tee sormella reikä kohonneeseen pullaan. Työnnä etusormet reikään vastakkain ja pyöritä pullaa sormien ympärillä rinkiläksi. Paista öljyssä ja sokeroi.
ANNELI PESSALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
