Kuluttajaliitto lopettaa jauhelihattomuuskampanjan
"Jauheliha on loistava ja eettinen raaka-aine, yksittäiset ruoka-aineet eivät ruokavaliota tuhoa tai pelasta."
Jauheliha on eettinen ja monipuolinen raaka-aine, toteaa MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi. Kuva: Markku VuorikariKuluttajaliitto otti osaa lihattoman lokakuun viettämiseen jauhelihaton lokakuu-kampanjalla.
Ilkka uutisoi Ruokatiedossa mukana olevien MTK:n, HK Scanin, Atrian ja Snelllmanin osallistuvan sen kautta välillisesti kyseiseen kampanjaan lihan syönnin vähentämiseksi. Kyseessä oli kuitenkin vain Kuluttajaliiton kampanja, joka koostui muutamasta facebook-päivityksestä ja internet-sivusta.
Kampanja kuuluu Kuluttajaliiton Syö hyvää -hankkeeseen. Kuluttajaliitto on nyt päättänyt lopettaa some-kampanjan sen saaman kielteisen palautteen vuoksi.
"Jauhelihaton lokakuu -somekamppiksemme on herättänyt hämmentävää närää sekä lihan syönnin vastustajissa että kannattajissa. Kampanjaan mitenkään liittymättömiä tahoja on liitetty siihen, ja haluan oikaista tällaisia virhepäätelmiä", Syö hyvää- hankkeen vastaava Annikka Marniemi kertoo.
"Kampanjan idea on ollut ravitsemussuosituksiin perustuva ajatus siitä, että lihaa syötäisiin vähemmän, mutta laadukkaampana ja kotimaisena, ruokaa ja lihaa arvostaen."
"Syö hyvää -hankkeessamme on lukuisia kumppaneita, eikä kenelläkään heistä ole ollut mitään tekemistä tämän kampanjan kanssa. Kaikki on lähtöisin Kuluttajaliitosta ja pahoittelen tätä asiaa."
Marniemi kertoo vahvojen reaktioiden lihansyönnin puolesta ja vastaan yllättäneen kampanjan toimijat. Kampanjassa yritettiin hakea kultaista keskitietä lihansyönnin ääripäiden välillä.
MTK ei ole mukana lihattomassa lokakuussa
"MTK:ssa emme vietä lihatonta lokakuuta, vaan puhumme monipuolisesta kotimaisista raaka-aineista koostuvasta vaihtelevasta ja sesonginmukaisesta ruokavalion puolesta aina. Hyvä ravitsemus, ja terveellinen ruokavalio on kokonaisuus, jota yksittäiset ruoka-aineet eivät pelasta tai tuhoa", ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi MTK:sta kertoo.
Syväniemen mukaan lihalla on paikkansa suomalaisten ravitsemuksessa ja ruokakulttuurissa – ja siten myös ruokalautasella.
"Liha on loistava proteiinin ja raudan lähde. MTK:ssa katsomme, että osana suomalaisten ravitsemussuositusten jalkauttamista, lihan käytön vähentäminen on saanut aivan liiaksi huomiota osakseen."
"Suomalaisten lihan kulutus on kohtuullisella tasolla kansainvälisestikin verrattuna. Söimme viime vuonna keskimäärin 76,6 kiloa lihaa per henkilö, joka on 400 g vähemmän kuin vuonna 2013", Syväniemi jatkaa.
Syväniemen mukaan lihan kulutusluvut ilmoitetaan luullisena painona.
"Kun se otetaan huomioon, syömme lähes suositusten mukaisesti punaista lihaa, noin 600 g viikossa. Ja kyllä – meillä on riskiryhmiä, keski-ikäiset miehet, jotka syövät paljon lihaa ja suhteessa siihen liian vähän kasviksia. Miksi kaikki ravitsemusviestintä pitäisi tehdä riskiryhmien ehdoilla?"
Syväniemeä harmittaa jauhelihan mustamaalaaminen.
"Jauheliha on loistava ja monipuolinen raaka-aine ruokiin, helppo käyttää ja paljon mainettaan parempi: jauheliha on myös osa kestävää kulutusta: eläin käytetään turvasta häntään eli kaikki ruhon osat hyödynnetään. Niin tehtiin ennen ja niin kannattaa tehdä myös nykyisin. "
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
