Tuottajat mukaan HK:nlihanhankintaa kehittämään
Kaikkien ei tarvitse
laajentaa, mutta
toimintaa on aina kehitettävä,
jotta tila pysyy
kannattavana.«
HK aloittaa uudet alkutuotannon yhteistyöryhmät. Tuottajat valitsevat keskuudestaan jäsenet tuotantosuunnittaisiin kannattavuus- ja kehitysryhmiin.
Sekä broilerilla, sialla että naudalla on kolme kehitystyöryhmää.
Broilerilla ryhmät ovat munittajille, nuorikkokasvattajille ja teuraskasvattajille. Sialla porsas-, yhdistelmä- ja lihasikatuottajille. Naudalla maidontuottajille, nuorten nautojen kasvattajille sekä rotukarjalle.
Kannattavuustyöryhmiä jokaisella tuotantosuunnalla on yksi.
Kaikista eläinlajeista valitaan tuottajaedustajat HK Scan Suomen ja konsernin alkutuotannon strategiaryhmiin.
Ryhmien kautta tuottajat ja HK:n toimihenkilöt kehittävät yhdessä tuotantotapoja.
HK Agrin toimitusjohtaja Veli-Matti Jäppilä kertoo, että ryhmien tavoitteena on kehittää lihantuotannon ja -hankinnan kilpailukykyä, seurata kannattavuutta sekä varmentaa lihantuotannon jatkuvuus.
LSO osuuskunnan hallintoneuvoston puheenjohtaja Pekka Uusitalo näkee, että ryhmät ovat keino tuoda reilumpaa tulonjakoa ruokaketjuun.
Ryhmien kokoaminen on jo aloitettu ja toiminta saadaan käyntiin vuoden 2013 aikana.
Viime vuodet ovat olleet vaikeita vuosia lihantuotannolle.
Jäppilä näkee yhteistyöryhmät yhtenä keinona ulos lihantuotannon kannattavuuskriisistä. ”HK toimii monessa maassa. Voimme löytää jokaisesta hyviä toimintatapoja käytettäväksi myös muissa maissa.”
Jäppilä uskoo, että ryhmien avulla sianlihan tuotannon lasku saadaan pysähtymään ja kiinnostus naudanlihan tuotantoon lisääntyy.
Hän toivoo, että kaikki tilat kehittäisivät toimintaansa. ”Kaikkien ei tarvitse laajentaa, mutta toimintaa on aina kehitettävä, jotta tila pysyy kannattavana.”
Jäppilä näkee alkutuotannon avoimuuden ja läpinäkyvyyden keinona perustella lihan hinnankorotustarvetta.
HK Scanin toimitusjohtaja Hannu Kottonen toteaa viime vuosien olleen lihasektorille haasteellisia. ”Töitä riittää ja joka päivä pitää pystyä parempaan.”
Hän korostaa, että lihantuotantoketju on pitkä ja toimijoita on ketjussa useita. Ketjun osista jokaisen on tehtävä enemmän töitä, jotta lihantuotannon kannattavuus paranisi.
”Ihmiset ja kauppa ovat vieraantuneet maataloudesta ja meidän tehtävä on saada heidät ymmärtämään sitä paremmin”, Kottonen toteaa HK:n haasteista.
Kannattavuuteen haetaan parannusta kehittämällä vanhoja brändejä ja luomalla uusia tuotteita.
”Tarvitsemme lisää rypsiporsaan kaltaisia innovaatioita.”
Konsernin tilannetta ja tulevaisuutta käydään nyt läpi tarkasti. HK Scan ilmoitti alkuviikosta aloittavansa yt-neuvottelut, joiden tarkoitus on tehostaa toimintaa kilpailun kiristyessä.
Kottonen, Jäppilä ja Uusitalo puhuivat Tampereella HK Agrin Tuota noin -tuottajapäivillä torstaina. Tilaisuudessa palkittiin myös HK:n rypsiporsaan tuottajia.
Kaksipäiväiset tuottajapäivät päättyvät tänään LSO Osuuskunnan satavuotiskahvitukseen.
TUURE KIVIRANTA
Ihmiset ja kauppa ovat vieraantuneet
maataloudesta ja meidän tehtävä
on saada heidät
ymmärtämään
sitä paremmin.«
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
