Leipuri innostui jäsenkorjauksesta
KANNUS
Uuden ammatin hankkinut Olli Backman ehti toimia leipurimestarina lähes 40 vuotta. Vakituinen pesti alkoi heti armeijan jälkeen perheen omistamassa leipomossa.
”Aamulla pääsin armeijasta ja iltapäivällä otin jo leipiä pois uunista.”
Perinteikkään leipomon tarina päättyi konkurssiin kesällä 2006.
”Olin juuri täyttänyt 60 vuotta. Konkurssin jälkeen pari vuotta meni ihmetellessä ja appiukon perikunnan metsiä hoitaen. Sitten innostuin lähtemään kaksivuotiseen metsänomistajan metsäkouluun”, Backman kertoo.
Kiinnostus jäsenkorjaukseen syntyi puolison kautta.
”Vaimollani Eiralla on ollut vuosikymmeniä vaikeuksia selkänsä kanssa. Olen kuskannut häntä hoidettavaksi milloin minnekin. Kalevalaisesta jäsenkorjauksesta hän tuntui saavan parhaan avun.”
”Keväällä 2010, kun teimme jälleen kerran lähtöä Kokkolaan vastaanotolle, Eira ilmoittikin, että aika oli varattu minulle. Eira ja jäsenkorjaaja olivat sopineet keskenään roikkuvan olkapääni hoitamisesta.”
Kilttinä miehenä Backman lähti Kokkolaan, vaikka ei ollut aiemmin hakeutunut edes hierottavaksi. Sehän oli ”akkain touhua”.
Hoidon päätteeksi jäsenkorjaaja kysyi, miltä asiakkaasta tuntui. Backman totesi, ettei juuri miltään, samalta kuin ennenkin.
”Kotimatkalla autoa ajaessani tajusin ison eron koko kehossani ja soitin kotiin päästyäni jäsenkorjaajalle. Kysyin, voinko minä ryhtyä opettelemaan tätä taitoa. Sain tietää, että seuraavana syksynä Kälviällä alkaisi kolmivuotinen koulutus.”
Backman valmistui viime toukokuussa 67-vuotiaana kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi. Hän pitää vastaanottoa omassa pihapiirissään, vanhaan navettaan kunnostamissaan tiloissa.
”Tällä paikalla oli aikoinaan vasikoiden karsina ja tuossa nurkassa kasvatettiin appiukon kanssa mureat possut joulupöytään. Ne saivat herkutella itsensä pulleiksi leipomon jämillä.”
Muistona pitkästä leipurinurasta vastaanottohuoneen seinällä on kehyksissä mestarinkirja. Vuosikymmenten vahva näppituntuma, sormilla ja käsillä tekemisen taito, on jalostunut sujuvasti asiakkaiden hyvinvointia edistämään.
”Valtaosa asiakkaista tulee vastaanotolle akuutin tarpeen takia, mutta yhä useampi ottaa tavakseen käydä säännöllisesti pitääkseen itsensä jatkuvasti hyvässä kunnossa. Vaimokin nukkuu nykyään koko yön kuin tukki ilman tukityynyjä.”
Backmanin leipurintaidoista saavat edelleen nauttia niin perhe kuin ystävätkin. Lastenlasten herkkua on Olli-vaarin tekemä Keski-Pohjanmaan maakuntaleipä maitorieska.
JOHANNA RANTANEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
