Hinnan lasku ajaa sikatilat ahtaalle
Atria ilmoitti perjantaina tuottajilleen laskevansa sianlihan hintaa tämän viikon alusta viidellä sentillä kilolta.
Atria Suomen varatoimitusjohtaja Jari Leija sanoo laskun johtuvan Euroopan huonosta markkinatilanteesta. Vienti Venäjälle on vetänyt viime vuotta huonommin.
Leija sanoo, että nyt seurataan tarkasti markkinoiden kehittymistä. Saksassa sianlihan hinta nousi tällä viikolla.
Emakkosikalaa Ilmajoella pitävä Tero Ojala sanoo, että hinnan pudotus voi olla viimeinen pisara monelle sianlihantuottajalle.
”Merkittävä osa lihasiankasvattajista saattaa lopettaa ja siirtyä viljanviljelyyn.”
Sianlihantuotanto on ollut jo vuosia tappiollista.
Myös Ojala sanoo harkitsevansa ensimmäistä kertaa 14 vuoden työurallaan lopettamista.
”Ei kenenkään tarvitse tappiolla tuottaa vuosi toisensa jälkeen.”
Viime viikon liha- ja kananmunaseminaariin osallistuneet tuottajat harmittelevat alan heikkoa kannattavuutta. Esimerkiksi MTK:n kananmunavaliokunnan puheenjohtaja Pekka Saarinen toteaa, että ostorehuun perustuva munantuotanto ei kannattaisi. Kun omalle viljalle ei laske suurta hintaa, tuotannosta jää katetta.
Saarinen ihmettelee kaupan valtaa ja suomalaisten kananmunien halpaa hintaa. Kananmunia voisi käytännössä tuoda meille vain Tanskasta tai Ruotsista.
Monet pakkaamoketjut ja pitkät sopimukset pakkaamojen ja kaupan välillä Saarinen näkee suurimmiksi tuottajahinnan korotuksen esteiksi.
MTK:n nautajaoston puheenjohtajan Tomi Toivasen lääke kannattavuuden parantamiseen on yksi ja vahva tuottajaosuuskunta. Vain se voisi tasavertaisesti vääntää keskittyneen kaupan kanssa.
Toivasen mielestä lihan tuottajahinta on nyt jäännöserä, joka maksetaan, kun kaikki muut kulut on maksettu ensin.
”Maitopuolella hinnanmuodostus toimii paljon paremmin”, Toivanen vertaa.
Tuottajaväkeä ilahduttaa kuluttajien luottamus kotimaiseen lihaan ja kananmuniin. MTK muistuttaa, että Suomessa syödään nyt lihaa ja kanamunia enemmän kuin koskaan.
Valtiontalouden säästöillä ei saa vaarantaa kotimaisen lihan- ja munantuotannon jatkuvuutta. Tukiuudistuksessa on huolehdittava siitä, että kotieläintuotanto on mahdollista koko Suomessa, MTK muistuttaa.
Jos kaikki lihaketjun toimijat ja sidosryhmät tunnustavat, että tuotannon pitää olla kannattavaa, MTK uskoo alan kiinnostavan myös nuoria yrittäjiä. Jaksaminen ja työn mielekkyys syntyvät vain, jos työpanokselle saa kohtuullisen hinnan.
TUURE KIVIRANTA
REIJO VESTERINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
