Puutarhan kivipinnat voivat puhdistuksen jälkeen näyttää kuin uusilta – katso kuva ennen ja jälkeen - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Puutarhan kivipinnat voivat puhdistuksen jälkeen näyttää kuin uusilta – katso kuva ennen ja jälkeen

Roskat, sammal ja rikkaruohot kertyvät kesän aikana helposti kivetyspinnoille. Puhdistukseen on olemassa useita niksejä.
Seppo Asikainen/ Karjalan Piha Ky
Laatoitus ennen puhdistusta. Rehevimmissä väleissä kasvaa rikkaruohoja ja sammal on vallannut alaa.

Puutarhan kivipinnat on helppo pitää puhtaana, jos niitä jaksaa harjata rikkaruohojen ja sammaleiden kasvun ehkäisemiseksi.

Suunnitteluhortonomi Seppo Asikainen muistuttaa Betoniteollisuuden tiedotteessa, että ruohonleikkuun yhteydessä syntyvä heinäsilppu on orgaanista ainesta. Se muuttuu maatuessaan rikkakasveja ruokkivaksi humukseksi.

"Rikkaruohot kiittävät, jos nopeasti maatuva eloperäinen jäte saa jäädä paikalleen. Nurmijätettä kantautuu kiveykselle myös leikkurin renkaissa. Kannattaakin ottaa tavaksi putsata patiot puhtaaksi ruohosilpusta aina nurmikon leikkaamisen jälkeen", Asikainen neuvoo.

Myös puiden lehdet, siemenet, norkot ja havuneulaset on hyvä poistaa kiveyksien päältä lakaisemalla tai lehtipuhaltimella puhaltamalla mahdollisimman nopeasti.

Itävät rikkaruohot kannattaa poistaa pieninä taimina käsin nyppäämällä.

Mikäli rikkakasveja on saumoissa erityisen paljon, Asikainen neuvoo harkitsemaan kivien ylösottamista perkaamisen helpottamiseksi. Koko kivetystä tuskin tarvitsee purkaa, vaan ainoastaan alueet, joissa rikkakasveja kasvaa eniten.

"Kun ensimmäisen kiven tai laatan saa ylös, loput nousevat vaivatta ja rikkaruohojen poistaminen juurineen käy helposti. Puhdistamisen jälkeen pinnoitekivet napataan takaisin paikoilleen ja saumoihin harjataan saumaushiekkaa."

Kiveyksien saumoissa kasvavia rikkoja voi torjua myös liekittämällä.

Sammal viihtyy kosteissa olosuhteissa ja varjoiset, vähän käytetyt pinnat ovat alttiimpia sammaloitumiselle.

Kiveyksien pinnalta sammal irtoaa yleensä napakasti harjaamalla. Saumoista sen saa puhdistettua ohutteräisellä työvälineellä, kiveyksen puhdistamiseen kehitetyillä saumaharjoilla tai akkukäyttöisillä kiveyksien puhdistuslaitteilla.

Kiveyksen voi lopuksi pestä harjaamalla vedellä ja yleispuhdistusaineella.

Sammalen torjuntaan on kehitetty erikoispuhdistusaineita. Ne hävittävät olemassa olevan sammalen ja muodostavat käsitellylle kivipinnalle sammalen uudelleen kasvua hidastavan suojan.

Nurmikon sammalentorjunnassa käytettävät kemialliset erikoislannoitteet eivät sen sijaan sovi käytettäväksi betonikiveyksillä. Mikäli rakeita menee kiveyksen päälle, ne kannattaa lannoitetta levitettäessä lakaista heti pois.

Peseminen tekee kiveykselle hyvää. Tehopesu raikastaa kiveyksen ilmeen paljastaen ajan saatossa pinttyneen lian alta lähes uutta vastaavan päällysteen alkuperäisine väreineen.

Tavanomaisen lian poistamiseen riittää yleensä pelkkä vesi. Tarvittaessa veden sekaan voi lorauttaa emäksistä, mieluiten biologisesti hajoavaa yleispesuainetta. Apuna puutarhan kivisen parketin ”kiillottamisessa” voi käyttää paine- tai terassipesuria.

Grillirasvat, öljytipat ja muut vastaavat tahrat kannattaa poistaa heti tuoreeltaan imeyttämällä ne imukykyiseen materiaaliin ja tehostamalla pesua kuumalla vedellä ja emäksisellä yleispuhdistusaineella.

Betonipäällysteen pintaan toisinaan uutena ilmestyvät valkeat laikut ovat kalkkihärmettä, eli sementin raaka-aineena käytetystä kalkkikivestä vapautunutta kalsiumia.

Taivasalla sijaitsevien kiveyksen pinnasta härme häviää ajan kuluessa itsestään sateiden avustuksella. Suojaisilta kivipinnoilta härmeen voi pestä painepesurilla ja sopivilla happamilla pesuaineilla.

Kiveyksien puhdistaminen, etenkin suursiivous ja pesu painepesurilla irrottavat saumoista rikkojen ja sammalen ohella hiekkaa. Siivoustyö kannattaakin viimeistellä harjaamalla vajonneisiin saumoihin täydennyshiekkaa. Saumaushiekkaa myydään säkkitavarana.

Seppo Asikainen/ Karjalan Piha Ky
Kiveys puhdistuksen jälkeen.
Lue lisää

Oletko koskaan nähnyt näin jättimäistä omenaa? Jukka Luoman puutarhasta löytyi melkoinen mötkäle

Puutarhanhoito opettaa epäonnistumaan – päällimmäiseksi jää kuitenkin ilo

Korona toi tervettä tekemistä

Puutarhan syyslannoituksen nimi johtaa harhaan – nyt on viimeinen hetki antaa kasveille eväät ensi vuoden satoon