Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

Vieraslajeista vesistöissä ilmoitettava ely-keskukselle – havaintoja toivotaan erityisesti isosorsimosta, hyytelösammaleläimestä ja kanadanvesirutosta

Isosorsimon ja hyytelösammaleläimen leviämistä voi pyrkiä ehkäisemään itse, kanadanvesiruton omatoimista torjuntaa ei suositella.
Jenni Hellqvist
Hyytelösammaleläinten muodostaman yhdyskunnan pinnalla näkyy lajille tunnusomainen kuviointi. 

Vieraslajit voivat pilata uimarantoja ja haitata kaloja ja rapuja. Lisäksi ne voivat syrjäyttää rantojen alkuperäisiä kasveja, varoittaa Pirkanmaan ely-keskus.

Isosorsimon ja hyytelösammaleläimen leviämistä voi pyrkiä ehkäisemään itse hävittämällä niiden kasvustot mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin voi välttyä suuremmilta ongelmilta ja mahdollisimman vähäisin kustannuksin. Sen sijaan kanadanvesiruton omatoimista torjuntaa ei suositella, sillä se lisääntyy herkästi pienistäkin kasvin kappaleista.

Isosorsimo muistuttaa rannoilla yleisesti esiintyvää järviruokoa ja voi olla siksi vaikea huomata. Isosorsimo muodostaa isoja massakasvustoja. Sen tähkylöiden väri vaihtelee kellanruskeasta kellanvihreään. Korsi on vankka ja 5–15 millimetriä leveät lehdet ovat alta kiiltävät. Vesistöön mahdollisesti suunniteltu ruoppaus kannattaa kohdistaa nimenomaan isosorsimon kasvustoihin.

Maanomistajan ja vesialueen omistajan luvalla pieniä kasvustoja voi myös niittää, mieluusti useasti kesässä. Siitä täytyy kuitenkin tehdä etukäteen ilmoitus ely-keskukseen ja vesialueen omistajalle 30 vuorokautta ennen toimenpiteeseen ryhtymistä ely-keskuksen nettisivuilla.

Hyytelösammaleläin on voimakkaasti leviävä runsasravinteisissa ja lämpimissä sisävesissä viihtyvä laji, joka muodostaa pallomaisia hyytelömassoja. Lajin muodostamat yhdyskunnat tarttuvat hanakasti kiinni laitureihin ja kalastusvälineisiin. Ne voivat myös tukkia vedenottoputkia. Havainnot siitä keskittyvät elo-syyskuulle, mutta havaintoja voidaan tehdä jo kesä-heinäkuun vaihteessa. Hyytelösammaleläimen leviämistä voi yrittää hillitä keräämällä sen muodostamat yhdyskunnat pois mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Kanadanvesirutto on tummanvihreä massakasvustoja muodostava uposkasvi. Verson palaset voivat levitä uusille alueille esimerkiksi virtausten tai veneiden mukana.

Kaikki havainnot vieraslajeista vesistössä tulee ilmoittaa osoitteessa www.vieraslajit.fi mieluiten kuvan kera.

Lue myös

Kutsumattomien vieraiden häädössä ennakointi on tärkeää – ”Perusasia on poistaa vieraskasvit ennen kuin ne siementävät"

Suvi Mäkelä/Vanajavesikeskus
Isosorsimon kukintoja. Kukinto on jäykkä- ja karhearakenteinen ja harvempi kuin järviruo’olla.
Lue lisää

Kutsumattomien vieraiden häädössä ennakointi on tärkeää – ”Perusasia on poistaa vieraskasvit ennen kuin ne siementävät"

Vieraslajivirheistä on syytä oppia

Venäjän puolella painitaan jättiputken kanssa – Suomea kiinnostaa etenkin metsistä leviävät hyönteiset

PEFC:n kestävyys jäi olemattomalle pohjalle