Ympäristö

Ruovikkojen niittoa ehdotetaan turveyrittäjien pelastajaksi, mutta kaluston muuttaminen niittokoneiksi maksaa satoja tuhansia euroja

John Nurmisen Säätiön Rantaruovikkohanke pitää sisällään ajatuksen, että ruovikon niitoista voisi tulla yrittäjyyttä turvetuottajille. "Niittäminen voisi olla pieni lisä yksittäisille yrittäjille mutta tuskin meidän kaikki yrittäjät siitä työllistyisi", sanoo Suomen Turvetuottajat ry:n puheenjohtaja Hanna Haavikko.
Arttu Hongisto
Arttu Hongiston tekemä ruovikon korjuukone. Alustakoneena on Leitner H400d, johon on tehty isoja muutoksia. Kuva Kotkan Salminlahdelta 9.9.2021.

John Nurmisen Säätiön Rantaruovikkohankkeen projektipäällikkö Eeva Tähtikarhun mukaan ruovikkojen niittäminen voisi tarjota töitä esimerkiksi turveyrittäjille. Hänen mukaansa niittoon sopii pehmeällä maalla liikkumaan suunniteltu konekalusto, joka vastaa turpeennostossa käytettävää kalustoa.

"Mahdollinen selvitettävä asia. Hyvä, jos vaihtoehtoja löytyy", kommentoi Suomen Turvetuottajat ry:n puheenjohtaja Hanna Haavikko.

Hän muistuttaa, että ruovikoiden niittäminen on kausityötä. "Niittäminen voisi olla pieni lisä yksittäisille yrittäjille mutta tuskin meidän kaikki yrittäjät siitä työllistyisi."

Ruovikoiden niittäminen ei ole pelastus turveurakoitsijoille ja suurin osa turvekoneista ei sellaisenaan käy ruovikoiden niittämiseen, painottaa toimitusjohtaja Arttu Hongisto Hongiston Konetyö Oy:stä. Pyhtäältä.

"Rinnekoneet, joita suuremmilla turvesoilla käytetään puskutöihin, sopivat alustakoneiksi mutta periaatteessa on aloitettava tyhjästä. Investoinnit ovat satojentuhansien eurojen luokkaa, että pääsee alkuun. Traktoreilla ei kannata lähteä."

Kustannuksia lisää, että yhden kohteen niittämiseen tarvitaan yleensä kaksi konetta koska toinen uppoaa kuitenkin. Hinaus menee muuten vaikeaksi, yrittäjä jatkaa.

"Valtaosalla työnsä menettäneillä turveyrittäjillä on monesti käsissään satojentuhansien eurojen edestä turvetuotantolaitteita jotka eivät sovellu mihinkään muuhun työhön."

Hongiston yritys tekee turveurakoinnin lisäksi erilaisia koneurakointitöitä, josta ruovikoiden korjuu ja murskaaminen on työlaji muiden joukossa.

Lue myös:

Rantaruovikoiden niitolla voi olla ilmastolle suuri myönteinen vaikutus – ruovikoiden päästöjä ei kuitenkaan ole vielä tutkittu tarkkaan

Turveyrittäjä vaihtaa aurinkovoimaan – Marko Nummijärvi: ”Suolla on oltu ja toimittu ja nyt tehdään suolle uutta juttua"

Lukijalta: Turveyrittäjiä luvattiin auttaa, mutta mitään ei ole tapahtunut – Suomen omia luonnonvaroja ei saisi käyttää, mutta turhaa krääsää kuskataan Kiinasta yhä enemmän

Turveyrittäjältä lähtivät työt lähes kerralla: "Nälkä ehtii tulla, ennen kuin mitkään rahat ovat tilillä"

Lue lisää

Tuotannosta luopuvat turveyrittäjät saavat rahaa vasta ensi vuonna – tukien maksaminen vaatii oman lainsäädännön

Yritykset kehittävät ruo'osta kasvualustoja – "Parhaassa tapauksessa saadaan raaka-aine, jonka ominaisuudet ovat lähellä turvetta"

Rantaruovikoiden niitolla voi olla ilmastolle suuri myönteinen vaikutus – ruovikoiden päästöjä ei kuitenkaan ole vielä tutkittu tarkkaan

Turvealalta toivotaan yrittäjiä rantaruovikoiden niittoon – jo muutama firma valmistaa ruovikoista multaa