Erä

Syyttäjän päätös: Suden viime vuonna Nurmeksessa ampunut metsästäjä ei saanut syytettä

Metsästäjä ampui varoituslaukauksen jälkeen yhden kolmesta koiransa kimpussa olleesta sudesta.
Lari Lievonen
Koska susi on metsästyslain mukaan riistaeläimenä rauhoitettu suurpeto, ampumiset lähtevät syyttäjän arvioitavaksi aina rikosnimikkeellä törkeä metsästysrikos.

Suden viime vuoden syyskuussa Nurmeksessa ampunut metsästäjä ei saanut syytettä metsästysrikoksesta.

"Poliisi tutki, siirsi asian syyttäjälle ja Itä-Suomen syyttäjälaitoksen ratkaisu 29. lokakuuta 2020 on päätös syyttämättä jättämisestä", rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista kertoo.

Syyttäjän piti ratkaista, oliko kyseessä välitön ja pakottava vaara ja siten rikoslain 4. luvun 5. pykälän ja 1. momentin mukainen pakkotilateko. Jos tällaiseen oikeuttamisperusteeseen vedotaan, poliisi ei voi lain mukaan tehdä tapauspäätöstä, vaan pakkotilan perusteet punnitsee ensimmäisenä viranomaisena rikosprosessissa syyttäjä.

Koska susi on metsästyslain mukaan riistaeläimenä rauhoitettu suurpeto, ampumiset lähtevät syyttäjän arvioitavaksi aina rikosnimikkeellä törkeä metsästysrikos, Pohjolainen selvittää.

Kyseinen tilanne syntyi, kun jänismetsällä ollut metsästäjä ampui hänen suomenajokoiransa kimppuun käyneen suden Tolvasenvaarassa 8. syyskuuta 2020.

Metsästäjä havahtui kuulemaansa koiran vikinään, säntäsi paikalle ja näki yhden suden raatelevat koiran takapäätä ja kahden muun kärkkyvän vieressä. Metsästäjä ampui varoituslaukauksen, joka ei tepsinyt, ja sitten kohti. Susi löytyi kuolleena kymmenen metrin päästä ampumapaikalta. Susi oli Luken pannoittama urossusi.

Syyttäjän piti punnita, oliko kyseessä välitön pakkotilanne, jossa suojeltavaa kohdetta eli koiraa sai puolustaa. Rikoslain mukaan omaisuuttaan eli tässä tilanteessa koiraa saa pakkotilassa eli hyökkäystilanteessa puolustaa.

Toisessa vaakakupissa painoi toinen suojeltava kohde eli rauhoitettu eläin susi.

"Tässä tilanteessa syyttäjä katsoi, että teko oli kokonaisuutena arvioiden puolustettava ja siten pakkotilatekona sallittu", Pohjolainen summaa.

Pohjolaisen mukaan syyttäjän kanta ei ole ennakkotapaus, sillä tapahtuma ei ole ainutlaatuinen. Hänen mukaansa osa kansalaisista vaatii pakkotilalainsäädäntöön muutosta, mutta poliisi toimii voimassa olevien lakien mukaan.

Syyttäjän päätöksestä voi kuka tahansa tehdä muutosharkintapyynnön sisältävän kantelun valtakunnan syyttäjänvirastoon. Pohjolaisen mukaan kantelu tuskin menestyisi eli se menisi hukkaan.

Parhaillaan Itä-Suomen poliisilla on esitutkinnassa vastaavanlainen tapaus Lieksasta, missä metsästäjä ampui viime perjantaina karhujahdin yhteydessä koiransa kimppuun hyökänneen suden. Tapauksen ratkaisuajasta ei ole vielä tietoa. Nurmeksen tapauksessa viime vuonna syyttäjän ratkaisu tuli nopeasti, jo kuudessa viikossa.

Lue myös:

Kun susi hyökkää koiran kimppuun, on metsästäjän päätettävä ampuuko – näin Metsästäjäliitto neuvoo toimimaan tilanteessa

Sudet hyökkäsivät lampolaan Yläneellä, tappoivat seitsemän uuhta, neljä jouduttu lopettamaan – lampuri: "Tässä alkaa olla kyseessä elinkeinon tulevaisuus"

Sudet hyökkäävät jopa petoaitojen sisällä oleviin kotieläinsuojiin – "Kannanhoidollinen metsästys saatava käyntiin ensi talvena"

Luke julkaisee uutta tietoa suden suojelutason kriteereistä – väliraportissa kuvataan susikannan nykytila ja siihen vaikuttavia ekologisia muuttujia

Ruotsissa suden suotuisan suojelutason viitearvo on noin 300 sutta

Metsästyskoiran kimppuun hyökännyt susi ammuttiin tänään Lieksassa – poliisi aloitti esitutkinnan

Miksi poliisi epäilee metsästäjää törkeästä metsästysrikoksesta, kun tämä suojelee koiraansa ampumalla hyökkäävän suden?

Lue lisää

Lampurit vaativat mahdollisuutta karjansa suojeluun – petotulet syttyvät kello 19

Uudet susihavainnot synnyttävät ristiriidan kanta-arvion ja koetun välille

Susihavainnot lisääntyvät syksyllä, kun ihminen törmää aktiivisesti liikkuviin susiin, jotka saattavat hakeutua myös pihoihin

Niuvanniemestä karannutta naista ei ole löydetty – IL: Nainen tehnyt viime vuonna raa'an henkirikoksen