Muun muassa ravintolisistä tunnetun Herbalifen teettämän kyselyn mukaan miesten ja naisten välillä on selkeitä eroja koetussa arjen hyvinvoinnissa.
Yli puolet eli 54 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista kokee arjessaan usein stressiä, kun miehillä vastaava osuus oli 40 prosenttia. Myös väsymyksen suhteen naisten tilanne on miehiä huonompi, sillä naisista 56 prosenttia ja miehistä 44 prosenttia tuntee olonsa liian väsyneeksi.
"Sukupuolten väliset erot piirtyvät tutkimustuloksissa esiin järjestelmällisesti ja monilla osa-alueilla, mikä on itse asiassa hieman yllättävää. En usko, että tilanne muuttuu yhdessä yössä. Sen sijaan meidän on yhdessä mietittävä, miten tilannetta saadaan parannettua, sillä haasteet ulottuvat kuntosalilta ruokapöytään ja toimistolta vapaa-ajalle", Herbalife Nutritionin Pohjoismaiden johtaja Mia Bergmann sanoo tiedotteessa.
Usein koettu stressi vaikuttaa negatiivisesti yöuniin. Tutkimukseen vastanneista naisista 52 prosenttia nimeää yleisimmäksi yöunia haittaavaksi tekijäksi juuri stressin. Miehillä vastaava osuus on 40 prosenttia.
Naiset myös raportoivat miehiä enemmän olevansa väsyneitä työpäivän aikana: 54 prosenttia naisvastaajista sanoo, että he tuntevat usein olonsa energiattomaksi työpäivän aikana. Miehistä näin sanoo 41 prosenttia.
Stressi vaikuttaa myös ruokailutottumuksiin. Suomalaisnaisista 52 prosenttia myöntää kyselyssä syövänsä enemmän ollessaan stressaantuneita. Miesten kohdalla vastaava osuus on 36 prosenttia.
Huonossa fyysisessä kunnossa kokee olevansa 44 prosenttia suomalaisnaisista ja 35 prosenttia miehistä. Bergmann näkee, että muutoksia tarvitaan laajalla rintamalla.
"Stressin, väsymyksen, huonon ruokavalion ja liikunnan puutteen yhdistelmä voi synnyttää ikävän noidankehän, jossa ihminen syö aiempaa huonommin ja samalla kokee, että pitäisi liikkua enemmän. Ongelma ei koske vain ihmisten vapaa-aikaa, vaan tähän on tartuttava myös yrityksissä ja mietittävä, miten ihmisiä voitaisiin auttaa huolehtimaan jaksamisestaan paremmin muun muassa liikuntamahdollisuuksiin ja ravitsemusvaihtoehtoihin panostamalla."
Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö YouGov ajalla 27.1.–1.2.2021, ja siihen osallistui Suomesta 1 091 täysi-ikäistä henkilöä. Otos oli väestöä demografisesti edustava.
Lue lisää:
Koronavirus hiipii ihmisten uniin – poikkeustila aiheuttaa painajaisia