Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Metsä

Sahatavara ei ole koskaan ollut näin kallista, arvioi puutavarakauppias – hinnoissa tapahtui alkuvuonna huima nousu, puupula häämöttää kesällä

Sahatavaran hinnat ovat nousseet 30–50 prosenttia alkuvuoden aikana, sanoo toimitusjohtaja Juho Kallonen lempääläläisestä Lauta Oy:stä.
Kari Salonen
Puutavarakauppias varoittelee, että kesällä tulee pula monista puutavaralaaduista.

"Sahatavaramarkkinoilla on käynnissä jotain sellaista, mitä ei ole koskaan aiemmin koettu", arvioi Ylöjärvellä Pirkanmaalla toimivan rakennustarvikeliike Puutoimi Oy:n kauppias Tapio Outinen yrityksen tiedotteessa.

Outinen on Suomen Puutavara- ja rakennustarvikekauppiaiden yhdistyksen puheenjohtaja.

"Koronavirustilanne on ympäri maailmaa aiheuttanut sen, että joka puolella remontoidaan, kunnostetaan kiinteistöjä, korjataan vanhaa ja rakennetaan uutta. Sahatavaran kysyntä on ennennäkemättömän rajua, etenkin USA:n markkinoilla", Outinen kirjoittaa.

Myös toimitusjohtaja Juho Kallonen Lempäälässä toimivasta Lauta Oy:stä päivittelee hintojen nousseen tänä vuonna aivan poikkeuksellisesti: 30–50 prosenttia. Onko puutavara koskaan ollut näin kallista Suomessa?

"Ei ole ollut. Hinta on ollut aika stabiili aikojen kuluessa", Kallonen sanoo.

Yritys myy esimerkiksi 120 millimetriä leveää kuusipaneelia nyt 2,25 euron metrihintaan. Aiempi hinta oli vuosia 1,75 euroa metriltä.

Puutavarakaupassa onkin kiperät ajat, kun tavarasta on pulaa, hintoja joudutaan nostamaan merkittävästi ja jo nyt tiedetään, ettei tavaraa saada kesäsesonkia varten riittävästi.

"Tässä ollaan hankalassa välikädessä. Sahoilla vienti vetää ja meidän asiakkaamme ovat kiukkuisia. Samanlainen tilanne tuntuu olevan ympäri maailmaa, kun ostamme myös ulkomaisia puulajeja", Kallonen päivittelee.

"Tavaraa liikkuu hirveästi, mutta silti emme pysty millään toimittamaan asiakkaille tarvittavia määriä. Sahojen toimitusajat venyvät koko ajan."

Outinen kuvailee sahatavaran hinnannousua räjähdysmäiseksi. Hänen mukaansa syksyllä hinnat nousivat maltillisemmin, vuodenvaihteessa peräti 20–25 prosenttia ja nyt huhtikuun alussa uudestaan hurjat 20–25 prosenttia.

Outinen pahoittelee poikkeuksellisen rajua hinnannousua asiakkailleen ja toivoo heidän tilaavan puutavaraa ajoissa.

"Tavarantoimittajat ovat tällä hetkellä melko yksimielisiä siitä, että hyvinkin monesta eri dimensiosta tulee olemaan puutetta kevään ja kesän aikana", hän varoittelee.

Sahatavaran hintaralli juontaa juurensa vientimarkkinoille. Luonnonvarakeskuksen tuorein vientitilasto ulottuu vasta tammikuuhun. Sen mukaan mäntysahatavaran keskimääräinen vientihinta oli tammikuussa 192 euroa kuutiolta ja kuusen 200 euroa. Edellisvuoden tammikuusta nousua oli männyllä 18 prosenttia ja kuusella 12 prosenttia.

Lue myös:

Sahatavaran globaali nousukiito pönkää myös suomalaisen tukin hintaa ylöspäin: "En muista näin voimakasta nousua tammi–maaliskuussa"

Kunnon talven ansiosta puuta on saatu koottua hyvin kelirikkovarastoihin – puukaupan odotetaan vilkastuvan

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Luke varoittaa vieraslajeista – kannattaa rahastoa niiden torjumiseksi

Rautakaupoissa valmistaudutaan jo uuden koronakevään rynnistykseen – puu käy kaupaksi, kun kotien remonttibuumille ei näy loppua

UPM varautuu lomautuksiin sahoilla

Sahatavaran takkuileva vienti sai Pölkyn vähentämään tuotantoa