Politiikka

Elinkeinoministeri Lintilän mukaan sadat tuhannet suomalaiset joutumassa lomautetuiksi — vaatii yrityksiä harkitsemaan tarkkaan osingonjakoa

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) lupaa nopeita ratkaisuja maa- ja puutarhataloutta uhkaavan kausityövoimapulan ratkaisemiseksi.
Jaana Kankaanpää
Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan hajautettu asuminen ja omavaraisuus ruuan tuotannossa ovat vahvuustekijöitä kriisissä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan koronakriisi on johtamassa lähiviikkoina satojen tuhansien suomalaisten lomautukseen. "Jos sama tahti jatkuu, niin sinne mennään", Lintilä sanoo.

Perjantaina lomautusuhan alla oli 110 000 suomalaista. Viikkoa aiemmin luku oli vain 11 000.

Satamien tietojen perusteella Suomen vienti olisi pudonnut noin puoleen normaalista.

Lintilä muistuttaa yrityksiä yhteiskuntavastuustaan vaikeassa tilanteessa. Osinkojen jakamista tulisi hänen mielestään tänä keväänä harkita erityisen tarkasti.

"Yritysten tärkein yhteiskuntavastuu on nyt varmistaa toiminnan jatkuvuus. Luotan yrityksiin siinä, että eivät vaaranna omaa tasettaan." Ministerin mukaan myös valtio tulee kärsimään tilanteessa isoja osinkomenetyksiä.

Elinkeinoministerin mukaan hallitus tekee tällä viikolla päätöksiä talouden tukitoimien kolmannesta aallosta. Toimilla tähdätään erityisesti pienten yritysten tilanteen helpottamiseen.

"Esillä on erilaisia työvoimakustannusten tukia pk-sektorille. Esimerkiksi osa-aikaisten lomautusten tuki. Toimien täytyy olla nopeita. Toivon, että yrityksen välttävät irtisanomisia mahdollisimman pitkälle."

Yritysten vakavaraisuuden turvaamista mietitään valtion omistaman Teollisuussijoituksen kautta.

Lintilän mukaan tällä hetkellä ei ole pelkoa, että valtion takaukset esimerkiksi telakoiden risteilijätilauksille olisivat tulossa maksuun. "Siitä ei ole pelkoa tällä hetkellä. Enemmän olen huolissani pienyritysten tilanteesta."

Ministeri aikoo käydä pikaisesti läpi myös kauppakeskusten vuokratason ja pienyrittäjille vuokrasopimuksissa annetun velvoitteen pitää liikkeensä auki, vaikka asiakkaita ei olisi.

Lintilä lupaa nopeita ratkaisuja myös maa- ja puutarhataloutta uhkaavan kausityövoimapulan ratkaisemiseksi.

"Meillä on siitä neuvottelut kansliapäällikkötasolla tänään maanantaina. Tilanne tiedostetaan erittäin hyvin", Lintilä sanoo.

MTK:n mukaan tilanne on monilla tiloilla hälyttävä. Yritykset eivät uskalla tehdä kevään kylvöjä ja istutuksia, kun tietoa työvoiman saatavuudesta ei ole. Suomen rajojen sulkeminen estää ulkomaisen työvoiman pääsyn maahan. Maaseudun yrityksissä tarvitaan noin 16 000 työntekijää.

Lintilän mukaan esillä ovat niin erilaiset palkkatukimallit kotimaiselle työvoimalle, kuin ulkomaisen työvoiman saatavuuden helpottaminen.

Lue lisää aiheesta:

Lomautusilmoituksia viikossa yli 100 000 – Tilannetta pidetään erittäin vakavana

Korona voi estää kausityövoiman saannin tiloille — MTK vaatii erityistoimia

MTK:n Töitäsuomesta.fi-palvelu laajenee: Palvelu pyrkii nyt yhdistämään työtä kaipaavat ja koronakriisin vuoksi apua tarvitsevat

Lue lisää