Politiikka

Sitra haluaa lopettaa turpeenkäytön – Kauppapuutarhaliitto: Jos kasvuturve ajetaan alas, katastrofi käsillä

Sitra haluaa lopettaa energiaturpeen käytön kokonaan, mutta vähentää myös kasvuturpeen ja kuiviketurpeen käyttöä.
Pekka Fali
Turve on tärkeä kasvualusta kasvihuoneilla, esimerkiksi tomaatti kasvaa usein turve- tai kivivilla-alustalla.

Sitran jo ennakolta kohuttu raportti esittää turpeenkäytön lopettamista Suomessa.

Sitran "Turpeen käytöstä luopuminen – keinoja Suomelle reilun siirtymän tukemiseen" -raportin mukaan turpeen alennetusta verokannasta tulee luopua vaiheittain vuoteen 2025 mennessä. Mikäli se ei johtaisi turpeen energiakäytön loppumiseen esimerkiksi vuoteen 2030 mennessä, turpeen käyttö voitaisiin kieltää kokonaan.

Samoin Sitran mukaan pitää selvittää, miten turpeen käytön laskusta johtuva kasvava biomassan kysyntä vaikuttaa nielu- ja monimuotoisuustavoitteiden saavuttamiseen.

Sitra haluaa korvata turpeen käyttöä myös kasvualusta- ja kuivikekäytössä. Samoin Ruotsin esimerkkiä seuraten tulisi vakavasti harkita, voidaanko uusia turvetuotantoalueita avata ilmasto- ja ympäristövaikutusten vuoksi, todetaan raportissa.

Keinovalikoimassa Sitra perää alan alan yrittäjien, edunvalvojien, viranomaisten, kuntien, maakuntien ja päättäjien kuulemista ja osallistamista muutoksen suunnitteluun. Tosin raportin laadinnasta esimerkiksi Vapo, Koneyrittäjät ry, Bioenergia ry ja Puutarhaliitto jätettiin sivuun ja kuulematta.

Siirtymävaiheen rahoituksessa Sitra hyödyntäisi olemassa olevia rahoituskanavia, kuten EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahastoa.

Kauppapuutarhaliiton mukaan kasvuturpeesta luopuminen tietäisi suuria vaikeuksia puutarha-alalle.

"Jos kasvuturve ajettaisiin alas samalla aikataululla kuin energiaturve, katastrofihan meillä olisi käsillä puhtaan kotimaisen vihannestuotannon osalta", sanoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Kasvuturve on keskeinen osa elinkeinotoimintaa, ja se on vaikuttanut huippusatoihin, joihin Suomen puutarhoilla on päästy, huomauttaa Jalkanen. Lisäksi kasvuturvetta tarvitaan vain murto-osa siitä, mitä sen käyttö oli vuosikymmeniä sitten, vaikka sadot ovat kasvaneet moninkertaisiksi.

Sitran mukaan turpeesta luopumisen yhteydessä saatetaan joutua ottamaan käyttöön uusia viljelymenetelmiä, kuten vesiviljelyä kasvihuonetuotannossa.

Kauppapuutarhaliiton mukaan helpoimmasta päästä vesiviljelyssä on salaatti. Kurkusta ja tomaatista siinä on vain murto-osa, kun pääosaa kasvatetaan kivivillan tai turpeen avulla.

"On tietenkin maailmalta tulevia kivivilloja, kookosrouhetta ja mineraaleja. Kyllä niilläkin viljellään, mutta jostakin syystä Suomessa saadaan paremmat sadot. Siinä yksi syy voi olla turve.

Vaihtoehtoiset kasvualustat voivat Jalkasen mukaan lisätä myös elintarvikkeiden puhtausriskejä. Puutarhapuolella 10–20 vuoden siirtymäaika ei riittäisi, vaan muutos vaatisi pidemmän ajan.

Pelkkä kasvuturpeen vähentäminenkin toisi kasvihuoneviljelylle ongelmia.

"Kyllä silloin osa elinkeinosta joutuu lopettamaan", Jalkanen sanoo.

Turveselvitystä on kritisoinut vahvasti Vapo, joka olisi halunnut olla mukana raportin laadinnassa. Vapon mukaan Sitran raportissa on energiakäytön osalta jo nyt osin vanhentuneita lukuja, ja energiakäyttö vähenee kaiken aikaa.

Vapon mukaan kasvuturpeen positiiviset vaikutukset, kuten lähiruuantuotanto, makean veden säästö ja käytetyn kasvuturpeen käyttö maanparannusaineena on raportissa sivuutettu.

Lue myös:

Bioenergia ry: Sitran turveraportissa väärät luvut – energiaturpeen käyttö supistuu rajusti jo nykyisillä ohjauskeinoilla

Sitra tyrmää kansanedustaja Hoskosen väitteet koskien turveselvitystä – "turvetuottajat ovat tienneet mihin osallistuvat ja selvitys on esitelty ympäristövaliokunnalle"

Hoskonen tyrmistyi Sitran turveselvityksestä: "Uskomatonta että tällaista plasebo-hommaa tehdään eduskunnan selän takana"

Lue lisää

Sitra on valmis kieltämään turpeen käytön jopa lailla

Turve on muutakin kuin vain energiaa

Turveala kuihtuu ennätysnopeasti mutta soilla muhii uusi kasvubisnes

Vapo myy metsiä ja soita 50 000 hehtaaria eli puolet maistaan