Politiikka

Bioenergia ry: Sitran turveraportissa väärät luvut – energiaturpeen käyttö supistuu rajusti jo nykyisillä ohjauskeinoilla

Energiaturpeen käyttö supistuu liki 16 terawattitunnista vuoteen 2035 mennessä 3 terawattituntiin.
Pekka Fali
Toimialan mukaan energiaturpeen käyttö ajautuu alas hallituksen tavoitteita nopeammin, koska turpeen päästökustannus ja vero ovat moninkertaistuneet viime vuosina.

Bioenergia ry:n mukaan Sitran julkaisu Turpeen käytöstä luopuminen – keinoja Suomelle reilun siirtymän tukemiseen sisältää vääriä lukuja.

Sitra olettaa energiaturpeen käytön olevan vuonna 2035 vielä 12 terawattituntia ilman lisätoimia. Toimialan oman arvion mukaan energiaturpeen käyttö kaukolämmön ja sähköntuotannossa supistuu viime vuoden liki 16 terawattitunnista vuoteen 2035 mennessä 3 terawattituntiin. Arvio löytyy myös juuri julkaistusta Energiateollisuuden vähähiilitiekartan taustaselvityksestä.

Energiaturpeen käyttö ajautuu alas hallituksen tavoitteita nopeammin, koska turpeen päästökustannus ja vero ovat moninkertaistuneet viime vuosina.

Energian lisäksi turvetta hyödynnetään esimerkiksi kylpy- ja hoitoturpeena, rakennusmateriaalina, kasvualustana, kuivikkeena ja uusissa tuotteissa, kuten aktiivihiilen raaka-aineena.

"Työpaperi ei kuitenkaan tarkastele, millä aikataululla ja keinoilla eri turvetuotteet korvattaisiin ja mitä vaikutuksia tällä kaikella olisi", Bioenergia ry toteaa tiedotteessaan.

Bioenergia ry pitää keskustelua turvealan oikeudenmukaisesta siirtymästä tervetulleena.

Lue myös:

Sitra haluaa lopettaa turpeenkäytön – Kauppapuutarhaliitto: Jos kasvuturve ajetaan alas, katastrofi käsillä

Sitra tyrmää kansanedustaja Hoskosen väitteet koskien turveselvitystä – "turvetuottajat ovat tienneet mihin osallistuvat ja selvitys on esitelty ympäristövaliokunnalle"

Hoskonen tyrmistyi Sitran turveselvityksestä: "Uskomatonta että tällaista plasebo-hommaa tehdään eduskunnan selän takana"

Lue lisää

Yli 11 000 hehtaarin turpeennostovaraukset herättävät huolta Pohjois-Karjalassa – aktiivihiilitehdas ilmoittaa tarvitsevansa 1 100 hehtaaria

Energia- turpeen alasajo vähentää hiilinieluja

Yle uutiset: Turvesuolla riehuu voimakas tulipalo Suonenjoella

Punamultaviisikko tuhoisa maan taloudelle