Politiikka

Kärnä STM:n toiminnasta maskiasiassa: ”Ei ole ollut asiallista” — Keskusta vaatii selvitystä Kiurun toimista

"Suomen siviilikriisinhallintajärjestelmä pitää laittaa uusiksi ja tämä kaikki osoittaa sen", keskustalainen kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii.
Jarkko Sirkiä
Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) vaatii siviilikriisien hallintaan uudistuksia.

Keskustelu maskisuosituksen antamisesta jo keväällä koronapandemian hillitsemiseksi velloo eduskunnassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL halusi keväällä valistaa kansalaisia maskien käytöstä, mutta sosiaali- ja terveysministeriön mukaan maskeista ei ollut ”aihetta viestiä sen tarkemmin”, kertoi THL:n johtaja Markku Tervahauta Ilta-Sanomille.

Käytännössä STM esti THL:n tiedotuksen, koska poikkeusolojen aikana käytännössä kaikki THL:n koronaan liittyvä viestintä kulki STM:n hyväksynnän kautta.

Tervahaudan mukaan THL olisi keväällä halunnut antaa yleisölle lisätietoa, millainen merkitys maskeilla on toisten suojaamisen kannalta ja mitkä olisivat hyödyllisimmät käyttötilanteet.

Oppositiossa kokoomus on esittänyt terveys- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.) epäluottamusta koronaviestinnän epäselvyyden vuoksi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoo MTV:lle, että puolue odottaa peruspalveluministeri Krista Kiurulta ja koko sosiaali- ja terveysministeriöltä ”selkiytystä” maskiviestinnästä.

Kurvinen ei vastannut MTV:n kysymykseen, nauttiiko Kiuru yhä keskustan luottamusta ministerin tehtävässään.

MT:n tavoittaman keskustan kansanedustajan Mikko Kärnän mielestä oppositio kritisoi nyt väärää puuta kritisoidessaan Kiurua.

"Kirurgisten suu-nenäsuojainten riittämättömyys koko kansalle todettiin jo keväällä ja mitä taas tulee suosituksiin, ei sellaisia anneta valtioneuvoston tai yksittäisten ministerien toimesta. Valtioneuvosto ohjeistaa ihmiset asiantuntijoiden, THL:n ja STM:n, antamien neuvojen mukaisesti."

Suositukset olisivat Kärnän mukaan olleet täsmälleen samoja, olisi hallituspohja sitten ollut mikä hyvänsä tai ministeri kuka hyvänsä.

"Kiurun kritisoimisen sijaan olisi paljon oleellisempaa selvittää, miksi THL:n ja STM:n asiantuntijat osaltaan epäonnistuivat."

Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella näyttää Kärnän mukaan siltä, että THL:n toiminta ei ole ollut kaikilta osiltaan asiallista ja varsinkin tiedottaminen on tökkinyt.

"Virheitä on tehty. STM:n ja THL:n välillä on myös ollut ristivetoa, jota ei saisi missään tapauksessa olla. Olen kriisin alusta saakka sanonut, että Suomen siviilikriisinhallintajärjestelmä pitää laittaa uusiksi ja tämä kaikki osoittaa sen", Kärnä sanoo.

Lue myös:

IS: THL halusi keväällä ohjeistaa maskien käyttöä, ministeriö torppasi aikeet

Lue lisää

Aikuisten ryhmäliikuntaan suunnitellaan rajoituksia koronan kiihtymisalueilla

Mitä koronatilanteessa tapahtuu nyt? THL:n info kello 10.30

Kaivon huoltaminen mökillä tai kotipihalla unohtuu monilta – usein vasta selkeä muutos veden värissä, hajussa tai maussa havahduttaa toimimaan

Suomessa on todettu 131 uutta koronavirustartuntaa