Politiikka

Ympäristöjärjestöt yrittävät kaataa vuosia valmisteilla olleen EU:n maatalousuudistuksen – "Ainoa tapa saavuttaa korkeammat ympäristötavoitteet"

Ympäristöjärjestöt haluaisivat uuden esityksen EU:n maatalouspolitiikasta, vaikka capin valmistelu on viivästynyt jo useaan kertaan.
Kari Salonen
Ympäristöjärjestöjen mielestä tuotantoon sidotut tuet pitäisi lopettaa.

Yli 25 kansalaisjärjestöä vaatii Euroopan komissiota peruuttamaan EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (cap) valmistelun. Uusi cap tulee voimaan 2023.

Komissio julkaisi ehdotuksen capista kaksi ja puoli vuotta sitten. Nyt valmistelussa on alkamassa viimeinen vaihe, kun Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio aloittavat kolmikantaneuvottelut.

Euroopan parlamentti ja jäsenmaiden neuvosto päättivät capista tahoillaan toissa viikolla. Ympäristöjärjestöjen mielestä parlamentin ja neuvoston kannat eivät ole linjassa EU:n vihreän kehityksen ohjelman (Green Deal) ja keväällä julkaistun Pellolta pöytään -strategian kanssa.

Muun muassa Suomelle tärkeät tuotantoon sidotut tuet ovat ympäristöjärjestöjen mustalla listalla.

"Ehdotukset antavat miljardeja haitallisia tukia, jotka olisi pitänyt jo poistaa käytöstä vuoteen 2020 mennessä EU:n kansainvälisten sitoumusten mukaisesti", järjestöt vetoavat.

"Parlamentin ja neuvoston kannat uhkaavat ilmastoa, ympäristöä, eläinten hyvinvointia ja kansalaisten terveyttä koskevia tavoitteita ja sallivat – tai jopa vaativat – jäsenvaltioita käyttämään suurimman osan varoistaan muuttumattomaan liiketoimintaan."

Järjestöt lähettivät kirjeen EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenille. Aloitteen on allekirjoittanut muun muassa Greenpeace, WWF, Birdlife ja ClientEarth.

"Nykyinen komissio säilytti vuoden 2018 cap-ehdotuksen sillä ehdolla, että neuvosto ja parlamentti eivät heikentäisi sitä. Nyt kun molemmat lainsäätäjät ovat vesittäneet capin ilmasto- ja ympäristötavoitteet, emme usko, että kolmikantaneuvottelut voisivat enää korjata tilannetta."

"Ainoa tapa saavuttaa korkeammat ympäristötavoitteet on peruuttaa edellisen komission ehdotus ja antaa uusi esitys, joka tukee viljelijöitä siirryttäessä teollisesta maataloudesta vihreään maatalouteen."

Ympäristökomissaari Frans Timmermans kommentoi cap-uudistusta lokakuussa.

"EU:n yhteisellä maatalouspolitiikalla on oltava osansa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja luonnon monimuotoisuuden säilymisessä. Pakolliset ekojärjestelmät ja niiden riittävä rahoitus ovat tärkeä ensimmäinen askel, mutta maataloudessa ja elintarvikeketjussa on tehtävä vielä enemmän."

Myös Euroopan parlamentin vihreät ja vasemmisto ovat halunneet kaataa cap-uudistuksen. Puolueiden mielestä EU:n nykyinen, entistä kunnianhimoisempi ilmasto- ja ympäristöpolitiikka ei näy maatalousuudistuksessa tarpeeksi.

Cap-uudistuksen keskiössä on se, kuinka paljon jäsenmaiden tulee jatkossa sitoa rahoitusta ilmasto- ja ympäristötoimenpiteisiin.

Vihreiden mielestä puolet maatalouden tukirahoista pitäisi sitoa ilmastotoimiin. Parlamentin loppuäänestyksessä tuista kolmannes tulisi kanavoida ympäristöohjelmiin.

Jäsenmaat päätyivät sen sijaan kannattamaan, että viidesosa suorista tuista ja kolmannes maaseudun kehittämistuista ohjattaisiin ympäristölle hyödyllisiin toimenpiteisiin.

Lue myös:

"Tukipolitiikkaa pitäisi muuttaa radikaalisti, jos tavoitellaan ilmastopoliittisesti kestävää maataloustuotantoa", Luken tutkimusprofessori ei pidä uusia cap-ehdotuksia riittävän kunniahimoisina

EU:n maatalousneuvotteluista ennustetaan haastavia, muttei mahdottomia – ministeri Leppä: "Vihreä arkkitehtuuri on se hankalin asia"

Lue lisää

Cap-siirtymäkausi siltana uuteen ohjelmakauteen

Uusi cap ei valmistu vielä ensi vuonna – brexitin viivästyttämä EU-budjetti on tämän hetken voimakkain jarru

Valvottuja öitä, lukuisia tapaamisia, tiiviitä kokousputkia – Suomen johtama maatalousuudistus on edennyt Brysselissä kymmenien ihmisten voimin

Mepit haastoivat ministeri Leppää metsätalouden kestävyydestä – "Miten saamme lopetettua monimuotoisuuden heikkenemisen?"