Politiikka

Kokoomuksen Mykkänen ei poissulje välikysymystä EU-vaikuttamisesta – "Viisikon pitää puhaltaa rivit suoraksi"

Perussuomalaisten Tavio ei kommentoi mahdollisia välikysymysaiheita, kun hallituksella on vielä vastaamatta välikysymys siirtolaisaaltoon varautumisesta.
Kari Salonen
Kai Mykkäsen mukaan kokoomuksen luottamus hallituksen toimintakykyyn on koetuksella muun muassa ilmasto- ja ympäristöpolitiikan hoidon takia.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ei poissulje välikysymyksen tekemistä. Asia on ilmassa ja voi riippua siitä, saako hallitus tällä viikolla rivit suoriksi ja ulkopolitiikan pelisäännöt selviksi.

Eduskunnan suuri valiokunta päättää ensi viikon perjantaina Suomen kannan EU:n kestävien rahoituskohteiden luokitteluun eli taksonomiaan. Keskiviikkona EU-ministerivaliokunta linjasi hallituksen vastustavan säädösehdotusta. Vihreät ja vasemmistoliitto kirjasivat eriävän mielipiteen.

"Vetoaisin hallituksen viisikkoon, pitää puhaltaa rivit suoraksi Suomen yhden edunvalvontaviestin taakse. Muuten antaa valttikortit toista mieltä olevien käsiin", Mykkänen sanoo.

Mykkäsen mukaan Suomen EU-vaikuttamisen mahalasku on asiana välikysymyksen kokoinen.

"Ensin ei oteta puoleen vuoteen kantaa. Kun komissaarin lentokoneen perävalot katoavat horisonttiin, tehdään kanta, josta kaksi puoluetta irtisanoutuu, ennen kuin se ehtii eduskuntaan. Eihän tätä näin voi hoitaa."

Mykkänen kysyy, miten pääministeri voi johtaa kansallisen edun valvontaa, jos ympäristöministerillä on kaksi kantaa: ryhmän kanta eduskunnassa ja hallituksen enemmistökanta.

"Hallitus näyttää olevan erimielinen eduskuntakäsittelyssäkin, kyllä se välikysymyksen kokoinen kysymys on."

Kokoomus tukee hallituksen enemmistön kantaa suuressa valiokunnassa. "Isänmaan etu on se, että yksityiskohtaista EU-säätelyä ei tehdä. Me emme rupea leikkimään edunvalvontakannan sisällöllä."

"On välttävä tai hylätty suoritus, jos hallitus on sen varassa, että oppositio tukee EU-ministerivaliokunnan läpäissyttä riitaista kantaa, jota kaikki hallituspuolueet eivät tue."

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ei torstaina kommentoinut muita mahdollisia välikysymysaiheita, kun hallituksella on vielä vastaamatta välikysymys siirtolaisaaltoon varautumisesta.

"Tämä on häpeilemätön vallansiirto EU:lle. Tämä on taas osoitus siitä, että EU:ssa ei piitata Suomen asioista, eikä vihervasemmistohallitus pyri estämään edes maallemme kaikkein selkeimpiä heikennyksiä", Tavio kommentoi hallituksen toimintaa taksonomia-asiassa.

Taksonomiasäädös hyväksytään EU-maiden enemmistöllä, eikä Suomen kanta sitä hetkauta suuntaan tai toiseen.

Taviosta hallitus on mokannut ja tässä vaiheessa on jo myöhäistä. "Siinä ei enää edes keskustan poseeraus auta. Marinin hallitus riitelee keskenään eikä ole edes yrittänyt koota suurempaa jäsenmaiden joukkoa vastustamaan esitystä."

"Perussuomalainen hallitus olisi antanut kaikkensa estääkseen metsäpolitiikkamme lipumisen EU:n käsiin."

Mykkäsen mukaan Suomen olisi pitänyt päättää kantansa puoli vuotta sitten ja rakentaa koalitio samanmielisistä maista.

"Jos tässä kohtaa osoitetaan, että on tuntuva joukko jäsenmaita ja Pohjoismaat yhtenäisesti mukana, kyllähän se vaikuttaa seuraaviin askeliin."

"Jos tätä ulkopuolisena katsoisi, joutuisi kysymään, että ilmeisesti metsäasia ei ole Suomen hallitukselle tärkeä."

Lue lisää:

Päivi Räsänen: Välikysymystä tulee vakavasti harkita hallitusta repivästä taksonomia-asiasta – "Voidaanko luottaa, että vihreät ministerit edustavat Suomen kantaa?"

Harry Harkimo vaatii Marinin hallituksen eroa rivit hajottaneen metsäpäätöksen takia – "Ei tällä tavalla voi maata johtaa"

Lue lisää

Uskon vai tiedon varassa?

Perussuomalaisten Puisto: Nato-jäsenyyttä pitää tarkastella hyvissä ajoin – "On liian myöhäistä, kun 5. artiklaa tulisi jo soveltaa"

EU:n ei kannata enää heikentää itseään

Metsät ja metsävalta pidettävä Suomessa