LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Politiikka

Näin uusi laki voisi laskea metsän- ja maanomistajien maiden arvoa ja estää niiden hyödyntämistä – MTK tyrmää lakiluonnoksen ja vaatii sen muuttamista selkeämmäksi ja tasapuolisemmaksi

Uusi kaavoitus- ja rakentamislaki on MTK:n asiantuntijan mukaan tuomassa metsien kaavoittamisen viranomaisten ulottuville ilman tarkkoja rajoja. Seurauksena voisi olla sattumanvaraisia päätöksiä, jotka uhkaisivat muun muassa maanomistajan oikeusturvaa.
Rami Marjamäki
Uudessa kaavoitus- ja rakentamislaissa pyritään muun muassa hillitsemään rakentamisen ilmastohaittoja ja turvaamaan metsien monimuotoisuus sekä hiilensidonta ilmakehästä.

MTK antaa rajua kritiikkiä lausuntokierroksella olevasta uudesta kaavoitus- ja rakentamislaista. Sen on tarkoitus korvata nykyinen maankäyttö- ja rakennuslaki aikaisintaan vuonna 2024.

Uudistuvan lain yksi päätarkoitus on hillitä hiilipäästöjä. MTK:n kaavoitukseen perehtynyt lakimies Leena Kristeri näkee laissa potentiaalia mutta myös sudenkuoppia.

Metsien käytön rajoitukset vaikuttaisivat niiden arvoon ja mahdollisuuteen käyttää niitä lainojen vakuuksina. Kristeri pitää kestämättömänä, jos laki antaisi viranomaiselle vapauksia määrätä näin isoista asioista sattumanvaraisesti.

"Lakiin ollaan tuomassa esimerkiksi 'viherrakenne' ilman, että tarkasti kerrotaan, mitä sillä voidaan ohjata. Silloin se voi olla yhdelle yhtä ja toiselle toista. Miten yhdenvertaisuus silloin toteutuu?"

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on jo ehtinyt tyrmätä lakiuudistukseen suunnitellut viherväylät ilman kunnollisia korvauksia maanomistajille. Jutun voit lukea tästä.

MTK:n mielestä metsien kaavoittaminen tulisi sallia vain, jos metsätaloudesta siirrytään uuteen toimintaan. 

"On muistettava, että maa- ja metsätalousalueet on jo omistajiensa käytössä ja lähtökohtaisesti omistajilleen tarpeellisia nykykäytössään. Maanomistajat ansaitsevat selkeän ja oikeusturvan takaavan lain", Kristeri sanoo.

Ympäristöpolitiikan tuominen yhä vahvemmin kaavoituksen piiriin kuulostaa Kristerin mielestä siltä, että valtio on sälyttämässä tavoitteitaan luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta ja ilmastonmuutoksen hillinnästä kuntien ja maakuntien kontolle.

"Siinä vaiheessa olisi kuitenkin kerrottava, mihin tavoitteisiin pyritään ja mitkä viranomaisten tehtävät ovat sekä kuinka ne voidaan mitata ja huolehtia rahoitusmekanismeista."

MTK vaatii, että lain valmistelua jatketaan työryhmässä, jossa on tasapainoisesti edustettuina myös elinkeinoelämä ja maanomistajat.

Lue lisää:

Elinkeinoelämän järjestöt lyttäävät maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksen – MTK:n Marttila: "Missä viipyy lunastuslain uudistus?"

Leppä: Keskusta ei hyväksy lakiuudistukseen suunniteltuja viherväyliä ilman kunnollisia korvauksia maanomistajille – "Omaisuuden suoja on perusoikeus"

Raskaspäästöinen paalutus kaupungeissa on jäämässä pois pakollisesta hiililaskennasta – ilmastoselvitys ei pääosin koske loma- ja maatilarakennuksia

Lue lisää

Metsätiehankkeissa edessä suman purkaminen – "Myös metsänhoitoyhdistykset tarjoavat tienrakentamista"

MTK vaatii eläinpalkkiouudistukseen aikalisää – "Räikein viljelijöiden kaltoinkohtelu Suomen EU-jäsenyyden aikana"

Metsiin liittyvät kysymykset saattavat keväällä heiluttaa hallitusta, ennustaa MTK:n Mikko Tiirola

Kinkkulahja lihatarjoiluista kieltäytyvän Helsingin pormestarille: Juhana Vartiainen kertoi paistavansa kinkun MTK:n ohjeiden mukaan