Rakentaminen

Loppi kampeaa väestönkasvua nousuun tonnin tonteilla

Vuoden kestäneen kampanjan aikana alle 8 000 asukkaan kunnassa on varattu yli 20 omakotitonttia.
Kuvakaappaus Lopen kunnan YouTube-videolta
Loppi esittelee kunnan tonttitarjontaa Youtube-videoilla. Kuva on Lopen kirkonkylän Vanhakosken tonttialueen esittelyvideolta.

Kanta-Hämeessä Uudenmaan rajalla sijaitseva, vajaan 8 000 asukkaan Loppi on houkutellut noin vuoden kestäneen tonttikampanjan avulla uusia asukkaita kuntaan. Kampanjassa kunta myy tontteja tuhannella eurolla.

"Viimeisen tiedon mukaan väestö on lähtenyt kasvuun. Siihen on tietysti monia muitakin syitä kuin tonttikampanja", toteaa Lopen maankäyttöpäällikkö Pekka Säteri.

Tonttikampanjan taustalla oli huoli laskevasta väestökehityksestä.

"Päättäjät olivat huolissaan väestömäärän laskusta tilanteessa, jossa viime vuosina on panostettu merkittävästi päiväkoteihin ja kouluihin. Haluttiin tehdä radikaali muutos ja saada väkimäärä nousuun."

Säterin mukaan kampanjan vaikuttavin osa on ollut tv-mainos, joka poiki lukuisia yhteydenottoja.

Kampanjan aikana on tehty yli 20 tonttivarausta. Tontit sijaitsevat kolmella asemakaava-alueella Lopen kirkonkylässä, Launosissa ja Läyliäisissä. Useita tontteja on jo rakennusvaiheessa. Säterin mukaan tulokset ovat hyviä aiempiin vuosiin verrattuna.

"Kun kunnan tonttien myynti oli aikaisemmin nollasta kahteen vuodessa, määrä on siitä moninkertaistunut."

Loppi sijaitsee 75 kilometrin päässä Helsingistä. Hämeenlinnaan on 50 kilometriä, Riihimäelle 20. Monissa muuttajista kilpailevissa lähialueen kunnissa on junayhteys, joka Lopelta puuttuu.

"Loppi on kuitenkin pääkaupunkiseudun vaikutuspiirissä. Jos oltaisiin 50 kilometriä pohjoisempana, voisi olla eri tilanne", Säteri toteaa.

Koronapandemian aikana etätyö yleistyi kertarysäyksellä. Säterin mukaan on vaikea sanoa, onko tilanne lisännyt kiinnostusta Lopen tontteja kohtaan.

"Etäisyys pääkaupunkiseudulta ei ole mikään ongelma, jos on etätyömahdollisuus vaikka kahtena–kolmena päivänä viikossa. Puolittaista etätyötä täältä on helppo tehdä."

Lopella on paljon kesäasuntojakin. Säterin mukaan kunta suhtautuu myönteisesti mökkien muuttamiseen pysyviksi asunnoiksi lainsäädännön salliessa. Mökkien muutokset eivät kuitenkaan ole vaikuttaneet merkittävästi väestökehitykseen.

Lue myös:

Omakotirakentamisessa hurja tahti Rovaniemellä

Maalaistorppa irtosi Kiikalasta samaan hintaan kuin pääkaupunkiseudulta olisi löytynyt tuulikaappi, pariskunta kuvailee: ”Tämmöisellä elämänmeiningillä me saatais kaupungista häätö"

Onko maaseudun tulevaisuus väitettyä valoisampi? Ylen jutussa povataan megatrendin murrosta ja maallemuuton nousua

Pankkijohtaja: "Vain kaupunkiomakotitaloilla on tulevaisuutta"

Lue lisää

Yle uutiset: Talopaketit käyvät kaupaksi korkeista materiaalikustannuksista huolimatta – Korotukset eivät näy aikaisemmin tehdyissä kaupoissa

Suomalaisten unelmakoti on omakotitalo pikkukaupungissa – "Perusteet korona-ajan poispäin keskusta-alueilta suuntautuneelle muuttoliikkeelle ovat varsin selkeät"

Kiinteistömaailma nosti ennustettaan asuntojen hintojen noususta – omakotitalot käyvät vilkkaasti kaupaksi

Vuosia tyhjillään olleita taloja on kymmeniätuhansia – vajaat sata omakotitaloa hylätään joka vuosi ränsistymisen takia