
Tuleeko Suomeen maailman suklaamestaruus? Alan kovimmassa kisassa mukana nyt ensimmäistä kertaa suomalainen
Eero Paulamäki on pyrkinyt kilpailuun 14 vuoden ajan ja pääsi viimein Pariisiin edustamaan Pohjoismaita.
Eero Paulamäki kuuli maailman suklaamestaruuskisasta ensimmäisen kerran vuonna 2008. ”Enkä ole päässyt asiasta yli.” Kuva: FazerFazerin kondiittorimestari Eero Paulamäellä on tänä viikonloppuna kovat paikat, kun hän kisaa maailman suklaamestaruudesta World Chocolate Masters -kilpailussa Pariisissa.
Paulamäki on yksi kilpailun 18 finalistista ja on tavoitellut kisaan pääsyä jo neljätoista vuotta. Pohjolasta eli Pohjoismaista ja Baltiasta voi päästä kilpailuun vain yksi edustaja, ja Paulamäki on sijoittunut neljissä karsinnoissa kakkoseksi. Tänä vuonna hän viimein onnistui selvittämään tiensä finaaliin.
Kilpailun teemana on Huominen, ja siinä on kuusi erilaista tehtävää.
Paulamäki mietti, mitä meillä pohjolassa on. ”Puhdas luonto, maailman puhtain vesi, jääkarhuja kadulla ja kaikki jäässä. Niinpä lumihiutale toistuu kaikissa töissäni. Esimerkiksi jälkiruoka on yksi sakara hiutaleesta.”
#SHARE-tehtävää varten Eero Paulamäki valmistaa 3D-tulostetun, tähtimäisen lumihiutaleen koristamaan konvehtia. ”Mestaruuteen ei enää riitä ylivertaiset suklaan käsittelytaidot, vaan tulee taitaa myös nykytekniikat”, Paulamäki tietää. Kuva: Riitta Mustonen#TASTE-tehtävässä kilpailija valmistaa tuomarien silmien edessä alusta alkaen leivoksen Tomorrow-teemasta ja valmistaa konditoriatuotteen, joka sisältää kilpailijan kodin läheltä tulevan ainesosan. Paulamäen leivos maistuu suomalaiselta karviaiselta ja rukiilta. Lisäksi Paulamäki käyttää kilpailutöissään Fazerin tuotannon sivuvirtoja kuten kauran kuorista valmistettua ksylitolia ja kauraproteiinia.
#SHARE-tehtävässä finalisti valmistaa kuudelle hengelle juhlavan lahjan tai tuliaisen, joka sopii vaikka viinipullon sijaan viemisiksi. #WOW-tehtävässä finalisti rakentaa näyttävän tarinankerronnallisen näyteikkunan. Paulamäen suklaanäyteikkuna esittelee keijun luonnon uudelleensyntymisen äärellä.
Kilpailun kolmanteen päivään maanantaina pääsee kisaamaan kymmenen parhaat pisteet saanutta finalistia.
#TRANSFORM-tehtävässä kilpailija valmistaa samalla konseptilla annoksen kolmelle eri kohderyhmälle. Paulamäki on suunnitellut vohveliannoksen ikääntyneille, hedonisteille ja viihdytä minua -nuorisolle.
Viimeisessä #DESIGN-tehtävässä finalisti pistää peliin kaiken taitonsa ja luo täysin syötävän teoksen, jossa yhdistyvät design ja maku. Paulamäen luomus jatkaa #WOW-tehtävässä nähdyn suklaanäyteikkunan tarinaa.
Kysymykseen suomalaisen edustajan kilpailutiimistä Paulamäki vastaa nauraen. Kilpailu on yksikösuoritus. ”Mulla on minä eli kaikki on mun itse tekemää ja tiskitkin tiskaan itse.”
Kilpailun 18-henkinen tuomaristo julkistaa voittajan maanantai-iltana kello 20 Suomen aikaa. Voittaja saa käyttää itsestään arvonimeä World Chocolate Master.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






