
Halva on maailman paras lakritsin valmistaja
Halvan lakritsi on valittu maailman parhaaksi. Perheyhtiö on toiminut jo 90 vuoden ajan.
Halvan toimitusjohtajan Jean Karavokyrosin omia suosikkimakeisia ovat Wanhan ajan laku ja Vanhat Autot. Kuva: Halva / Teemu KuusimurtoMakeisvalmistaja Halva on voittanut isobritannialaisen lifestylelehti LUXlifen Food & Drink Awards 2024 -kilpailun kategorian Best Liquorice Manufacturer 2024, eli parhaan lakritsin valmistajan palkinnon.
Lehti arvioi ja palkitsee vuosittain ruoka- ja juoma-alan toimijoita ympäri maailman. Arvosteluun vaikuttaa muun muassa yrityksen maine, asiantuntemus, asiakaspalaute, suositukset sekä innovatiivisuus.
”Tuntuu hyvältä, että meidät on valittu maailman parhaaksi. Palkinto on upea tunnustus koko henkilöstöllemme työstä maailman parhaan lakritsin kehittämiseksi. Tämä osoittaa, että makeisiamme, vahvaa brändiämme ja tuotekehitystämme arvostetaan myös kansainvälisesti”, Halvan toimitusjohtaja Jean Karavokyros sanoo tiedotteessa.
Halva on toiminut vuodesta 1931. Halvan perustivat Suomeen töiden perässä saapuneet kreikkalaiset veljekset Jean ja Michael Karavokyros. He alkoivat valmistaa kreikkalaista herkkua, halvaa, isoäitinsä reseptillä, jota käytetään edelleen.
Halva tunnetaan nykyään erityisesti salmiakista ja lakritsista. Lakritsia on valmistettu Halvan Pitäjänmäen-tehtaalla Helsingissä 1950-luvulta lähtien.
Halvan lakritsi syntyy perinteisellä valmistustavalla, johon kuuluu pitkä keittoaika. Kuva: Halva / Teemu KuusimurtoLakritsin tuotannosta noin 40 prosenttia menee vientiin. Nopeimmin kasvava markkinat ovat Yhdysvalloissa ja Kanadassa.
”Ulkomailla ja etenkin Yhdysvalloissa syödään paljon värillistä lakua, mangoa ja mansikkaa, mutta perinteinen musta lakritsikin maistuu monelle”, Karavokyros kertoo.
Makeistyöntekijä Tarmo Mähönen Halvalta kertoo, että hyvän lakritsin salaisuus on keittoajassa ja lämpötilassa.
”Lakritsimassan keittäminen on lopputuloksen kannalta tärkeä työvaihe”, 14 vuotta Halvalla työskennellyt Mähönen sanoo.
Yrityksen johdossa on jo kolmannen polven perheyrittäjä, Jean Karavokyros, joka on jatkanut isänsä Fokion Karavokyroksen jalanjäljissä.
”Meillä on pitkä historia ja vahva perheyrityksen kulttuuri. Olemme ylpeitä siitä, että valmistamme tuotteemme Suomessa ja pidämme siitä kiinni jatkossakin”, Jean Karavokyros sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









