Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Herkuttele halvalla – kokeile näitä makeita reseptejä

    Makea, pähkinäisen makuinen halva sopii herkutteluhetkiin sellaisena, mutta sitä kannattaa käyttää monipuolisesti myös leivonnaisissa ja jälkiruoissa. Seesaminsiemenistä tehty halva sopii myös monille erityisruokavaliota noudattaville ja vegaaneille.
    Maukas halva sopii moneen.
    Maukas halva sopii moneen. Kuva: Sanne Katainen

    Halvatyyppejä on useita, mutta tyypillisin meillä myytävä valmistetaan murskatuista kuorituista seesaminsiemenistä. Seos makeutetaan sokerilla, siirapilla tai hunajalla.

    Rakenteeltaan halva on tiivistä, kuivahkoa ja murenevaa. Sen mausteena käytetään useimmiten vaniljaa ja kaakaota, mutta joukkoon voidaan lisätä vaikkapa pistaaseja tai kuivattuja hedelmiä rouhevuutta tuomaan. Alkuperältään halva liitetään Lähi-idän kulttuuriin, ja siellä makeiseen saatetaan käyttää lisäaromeina sahramia tai appelsiininkukka- tai ruusuvettä.

    Pähkinäisen makuiset ja proteiinipitoiset seesaminsiemenet sisältävät runsaasti öljyä. Niinpä 100 grammassa halvaa on jopa 30 g rasvaa. Härskiintymisen estämiseksi halvaa kannattaakin säilyttää jääkaapissa. Kaupastakin sen löydät kylmähyllystä, useimmiten leivonnaisten tai tuorejuustojen joukosta.

    Karkkitalo Halva on saanut nimensä halvasta

    Kreikkalaissyntyiset veljekset, Jean ja Michael Karavokyros, jättivät taloudellisessa kurimuksessa olevan kotimaansa isoäidin halvaresepti taskussaan. Heidän matkansa päätyi Pietarin kautta Helsingin Kruunuhakaan vuonna 1921.

    Hanttihommat jäivät, kun veljekset ryhtyivät yksityisyrittäjiksi yhtiökumppanin rahoituksen avulla. Ensimmäiset halvatuotteet valmistettiin kreikkalaista reseptiä käyttäen.

    Yritys menestyi, ja vuonna 1931 veljekset ostivat yhtiökumppaninsa ulos ja perustivat oman yrityksen, joka sai nimekseen Oy Itämainen Halvatehdas Ab. Muutaman vuoden jälkeen tuotevalikoima laajeni muihin makeistuotteisiin. Nykyään perheyritys tunnetaan paitsi halvasta, myös lakritsi- ja salmiakkimakeisistaan.

    Halva maistuu ihan sellaisenaan makeisena tai kahvikupposen kanssa nautittuna. Pieniksi leikatut halvapalat muuttuvat entistä herkullisemmiksi, kun kuorrutat ne sulatetulla suklaalla.

    Käytä halvaa monipuolisesti jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Kermavaahto saa pikantin lisäaromin ja kivaa suutuntumaa sekaan murustellusta halvasta. Halvalla maustettu jogurttikastike maistuu uuniomenien ja hedelmäsalaattien kastikkeena.

    Halva sopii kakku- tai pikkuleipätaikinoihin sekä täytekakkujen, kääretorttujen ja piiraiden täytteisiin. Sitä kannattaa ripotella myös jäädykemassaan, hedelmäiseen smoothieen, marjarahkan joukkoon, vaniljajäätelön päälle ja pappilan hätävara -tyyppisiin kerrosjälkiruokiin.

    Kerrosherkku rakennetaan kauniisiin laseihin marjoista, rahka-kermavaahdosta sekä murustellusta halvasta ja kekseistä.
    Kerrosherkku rakennetaan kauniisiin laseihin marjoista, rahka-kermavaahdosta sekä murustellusta halvasta ja kekseistä. Kuva: Sanne Katainen

    Halva-herukka-kerrosherkku

    6 annosta

    • Ainekset
    • 1 prk (2 dl) vispikermaa
    • 2 tl tomusokeria
    • 1 tl vaniljasokeria
    • 1 prk (200 g) maustettua rahkaa (mango-passio)
    • 4–5 dl mustaherukoita (pakaste)
    • 2 dl keksejä rouhittuna
    • 1½ dl vaniljahalvaa murusteltuna

    Valmistusohje

    Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele joukkoon sokerit. Sekoita vaahto rahkaan.

    Sulata herukat kohmeisiksi.

    Rakenna jälkiruoka-annokset kauniisiin laseihin tai jälkiruokamaljoihin kerrostelemalla herukoita, keksi- ja halvamuruja sekä rahka-kermavaahtoa.

    Suklaiset halvakeksit muistuttavat rakenteeltaan rapeita ja mureita kauralastuja.
    Suklaiset halvakeksit muistuttavat rakenteeltaan rapeita ja mureita kauralastuja. Kuva: Sanne Katainen

    Rapeat suklaa-halvakeksit

    noin 30 kpl

    • Ainekset
    • 1 rs (150 g) kaakaohalvaa
    • 75 g huoneenlämpöistä voita
    • ¾ dl sokeria
    • 1 tl vaniljasokeria
    • 1½ dl vehnäjauhoja
    • ½ tl leivinjauhetta
    • 100 g tummaa suklaata

    Valmistusohje

    Murustele halva kulhoon. Sekoita pehmeä voi ja sokerit joukkoon.

    Yhdistä jauhoihin leivinjauhe ja lisää se halvaseokseen.

    Sulata suklaa vesihauteessa tai sulatusteholla mikrossa. Sekoita suklaa vähän jäähtyneenä taikinan joukkoon.

    Pyörittele taikinasta jauhotetuin käsin pieniä pallosia ja nostele ne leivinpaperin päälle uunipellille tasaisin välein (15 kpl/pelti). Litistä taikinapalloja kevyesti kämmenellä. Jätä leviämisvaraa.

    Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 8 minuuttia. Keksit jähmettyvät jäähtyessään. Säilytä keksit tiiviissä purkissa.

    Halvamuruilla rikastettu kermavaahto maistuu ihanalta siirapissa pehmitettyjen, kanelilla ja kardemummalla maustettujen omenalohkojen kera.
    Halvamuruilla rikastettu kermavaahto maistuu ihanalta siirapissa pehmitettyjen, kanelilla ja kardemummalla maustettujen omenalohkojen kera. Kuva: Sanne Katainen

    Siirappiomenat ja halva-kermavaahto

    6 annosta

    • Ainekset
    • 4 hapokasta omenaa
    • 1 dl tummaa siirappia
    • ½ tl kardemummaa
    • ½ tl kanelia
    • Halva-kermavaahto
    • 4 dl kuohukermaa
    • 100 g vaniljahalvaa
    • 2 rkl sokeria
    • Koristeluun
    • vaniljahalvaa rouhittuna

    Valmistusohje

    Tee ensin halva-kermavaahto. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja mausta se sokerilla. Murenna joukkoon halva ja sekoita tasaiseksi. Nosta halvakerma jääkaappiin odottamaan.

    Huuhtele omenat ja leikkaa ne lohkoiksi. Poista siemenkodat.

    Mittaa siirappi paistinpannulle. Lisää kardemumma ja kaneli. Kuumenna seos ja kumoa joukkoon omenalohkot. Hauduta käännellen pari kolme minuuttia.

    Lusikoi halva-kermavaahtoa neljälle jälkiruokalautaselle tai annosmaljoihin. Jaa hieman jäähtyneet omenalohkot ja siirappi kulhoihin. Viimeistele annokset halvarouheella.

    Pehmeät aprikoosit saavat täytteeksi vaniljahalvaa. Halutessasi voit dipata herkkupalat vielä sulaan suklaaseen.
    Pehmeät aprikoosit saavat täytteeksi vaniljahalvaa. Halutessasi voit dipata herkkupalat vielä sulaan suklaaseen. Kuva: Sanne Katainen

    Halva-aprikoosit

    noin 20 kpl

    • Ainekset
    • 1 ps (200 g, 20 kpl) pehmeitä kuivattuja aprikooseja
    • ½ pkt (75 g) vaniljahalvaa
    • 100 g maitosuklaata

    Valmistusohje

    Tee tilaa täytteelle venyttämällä pikkusormella aprikoosia viillosta, josta kivi on poistettu.

    Ota halvasta nokareita ja täytä aprikoosit.

    Sulata suklaa kattilassa vesihauteessa tai miedolla lämmöllä mikroaaltouunissa. Dippaa aprikooseja suklaaseen keittiöpihtejä apuna käyttäen. Nosta aprikoosit valumaan ritilälle tai leivinpaperin päälle.