
Kolme helppoa herkkua valmistujaisiin – nämä piirakat valmistuvat nopeasti

Monessa kodissa valmistaudutaan valmistujaisjuhliin. Jos tarjottavia ei ole vielä suunnitellut loppuun, kannattaa harkita helppojen piirakoiden valmistamista. Piirakat maistuvat monille ja ovat täyttäviä.
Myllyn Paras jakoi reseptit kahteen makeaan ja yhteen suolaiseen piirakkaan, jotka valmistetaan valmispiirakkataikinoihin.

Fetainen salaattipiirakka
- Ainekset:
- Pohja:
- 1 kpl valmispiirakkataikina, suolainen (380 g)
- Täyte:
- Erilaisia salaatteja
- Kirsikkatomaatteja
- Feta-tillimurua
- Perunapyreetä
- Hernehummusta
- Papuja
- Uunissa paahdettuja porkkana- ja palsternakkakuutioita
Valmistusohje:
Painele sulanut huoneenlämpöinen taikina piirakkavuoan (ø 28–29 cm, reuna noin 3 cm) pohjalle ja reunaan. Halutessasi voit ripotella pohjan päälle esimerkiksi juustoraastetta tai seesamin- tai kurpitsansiemeniä.
Jotta piirakan reunat pysyvät paiston aikana ylhäällä, laita foliosta puristelemalla muotoiltu rengas painamaan reunoja. Paista pohjaa 180-asteisessa kiertoilmauunissa n. 12–15 minuuttia. Irrota foliot heti uunista ottamisen jälkeen, koska muuten ne tarttuvat taikinaan kiinni
Kun pohja on jäähtynyt, irrota se vuoasta ja siirrä lautaselle.
Täytä pohja haluamillasi salaattiaineksilla, esimerkiksi erilaisilla värikkäillä salaateilla, kirsikkatomaateilla, feta-tillimurulla, perunapyreellä ja hernehummuksella.
Perunapyreen voit valmistaa jo hyvissä ajoin ennen piirakan kokoamista. Valmista perunapyree perunamuusin tapaan, mutta jätä se löysemmäksi. Hernehummuksen ohjeen löydät täältä.
Raikas rahkapiirakka
- Ainekset:
- Pohja:
- 1 kpl valmispiirakkataikina, makea (380 g)
- Täyte:
- 2 sitruunaa (luomu)
- 400 g maitorahkaa
- 2 dl tomusokeria
- 3 kananmunaa
- Kiille ja koristelu:
- 1–1½ dl lemon curd -sitruunatahnaa
- 2 dl vispikermaa
- 1 rkl tomusokeria
- (marjoja ja minttua).
Valmistusohje:
Ota piirakkataikina pakastimesta huoneenlämpöön noin 60 minuuttia ennen leivontaa. Painele piirakkataikina noin 24–26 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Valmista täyte pesemällä sitruunat hyvin. Kuivaa ne ja raasta kuori raastimella hienoksi raasteeksi. Halkaise sitruunat ja purista niistä mehu (1 dl).
Mittaa kulhoon maitorahka, tomusokeri, kananmunat, sitruunaraaste sekä -mehu. Sekoita ainekset keskenään ja kaada piirakkapohjan päälle.
Paista 175 asteessa noin 35 minuutin ajan, tai kunnes piirakka on kypsä. Voit tarvittaessa suojata piirakkaa foliolla paiston aikana, mutta varo ettei folio ota kiinni piirakan pintaan.
Kun piirakka on hieman jäähtynyt, lämmitä sitruunatahnaa pieni hetki mikrossa, jotta se hieman lämpenee. Levitä tahna piirakan päälle ja anna piirakan jäähtyä rauhassa.
Vatkaa vispikerma vaahdoksi yhdessä tomusokerin kanssa, ja pursota kermavaahto jäähtyneen piirakan reunoille. Viimeistele piirakka halutessasi esimerkiksi tuoreilla marjoilla ja mintun lehdillä.
Helppo raparperipiirakka
- Ainekset:
- Pohja:
- 1 kpl valmista kauramurotaikinaa (380 g) tai valmispiirakkataikina, makea (380 g)
- Täyte:
- n. ½ l raparperipaloja
- 2 dl kermaviiliä, smetanaa tai Fraichea
- 2 munaa
- ½–1 dl sokeria
- 1–2 tl vaniljasokeria
- (1 dl mantelilastuja)
- Päälle:
- mantelilastuja
Valmistusohje:
Ota taikina sulamaan n. ½ tuntia ennen käyttöä tai sulata hetki varovasti mikroaaltouunissa. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Jos valmistat taikinan itse, vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi ja lisää muna koko ajan vatkaten. Lisää vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja kaurahiutaleet. Levitä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle.
Kuori raparperin varret ja leikkaa viipaleiksi. Levitä raparperipalat piirakkapohjan päälle.
Sekoita muut täytteen aineet keskenään ja kaada piirakalle. Paista raparperipiirasta 200-asteisen uunin keskitasolla n. 30 min, kunnes piirakka saa kauniin värin.
Osaston luetuimmat
- Kaksi helppoa tapaa säilöä suppilovahverot: Näin löydät sienet ja kokkaat niistä herkullista ruokaa
- Nyt on aika tehdä ensi kesän perunalle penkit – haravoitujen lehtien hyötykäytöllä saat puhtaan valkeita perunoita
- Suositussa dippikastikkeessa ruokamyrkytysvaara – tarkista paketin päiväys
- Vuoden suurin kurpitsa painaa lähes 500 kiloa – kasvattaja kasteli hurjat määrät joka päivä
- Monet poimivat marja-aronian aivan väärään aikaan, marjanviljelijä arvioi – "Sama kuin menisi syömään vihreitä mustikoita"
- Kantarellien säilöntä kannattaa tehdä näin: 2 helppoa ja varmaa tapaa
- Pehmeät porkkanasämpylät valmistuvat kuin itsestään ‒ vaivaamista ei vaadita