Hyödynnä kuivahtanut leipä ‒ näin valmistat siitä helpon jälkiruoan
Kuivahtaneesta leivästä valmistuu helppo leipävanukas.Kuivahtanutta vaaleaa leipää ei kannata heittää pois, vaan siitä valmistuu muutamalla ainesosalla herkullinen leipävanukas, joka muistuttaa köyhiä ritareita.
Keittiömestari Mikko Kaukonen jakoi Vaasanin tilaisuudessa reseptinsä herkulliselle leipävanukkaalle. Kaukonen tarjosi vanukkaan tuoreiden marjojen sekä sitruunalla maustetun vaniljakastikkeen kera.
Leipänä voi käyttää melkein mitä tahansa vaaleaa leipää, mutta myös pulla sopii hyvin pohjaksi. Ohjeessa on käytetty Vaasan Taika Täysjyväkaura -paahtoleipää.
Leipävanukas
Vuoallinen
- Ainekset
- 5 kpl paahtoleipäpalaa
- 3 dl kuohukermaa
- 3 dl täysmaitoa
- 2 kananmunan keltuaista
- 4 kananmunaa
- 1 rkl kardemummaa
- 1 dl sokeria
Valmistusohje
Sekoita vanukasmassa ja asettele leipäviipaleet vuokaan. Kaada vanukasmassa päälle ja anna imeytyä 30 minuuttia. Kypsennä 100-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia, kunnes massa on hyytynyt.
Voit tehdä vanukkaaseen rapsakan kuoren pienellä kaasupolttimella sulattamalla ruskeaa sokeria vanukkaan päällä.
Sitruunalla maustettu vaniljakastike
Noin 5 dl
- Ainekset
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl täysmaitoa
- 5 kananmunan keltuaista
- 1 vaniljatanko
- ¾ dl sokeria
- 1 sitruuna
Kiehauta maito, kerma, sokeri ja halkaistu vaniljatanko.
Kaada kermamaito keltuaisten päälle ja kypsennä 84 asteeseen koko ajan sekoittaen. Jäähdytä kastike tämän jälkeen vesihauteessa. Mausta kastike lopuksi sitruunankuorella ja sitruunamehulla.
Tarjoile leipävanukas vaniljakastikkeen ja tuoreiden marjojen kanssa.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





