Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Pikaruokaa kotimaisista kalasäilykkeistä: kokeile vaikka rieskapizzoja ja pastakastiketta

    Suositusten mukaan kalaa on hyvä syödä kaksi kertaa viikossa, eri kalalajeja vaihdellen. Jos tuoreen kalan käsittely ja valmistus tuntuu haasteelliselta, kokeile helppoja ja herkullisia kotimaisia kalasäilykkeitä. Terveyshyötyjen lisäksi saat tehtyä hyvän työn ilmastolle.
    Kalasäilykkeitä kannattaa pitää kaapissa kiireisiä päiviä varten.
    Kalasäilykkeitä kannattaa pitää kaapissa kiireisiä päiviä varten. Kuva: Sanne Katainen

    Kala on suositeltavaa ravintoa, ja sen käyttöä tulisi lisätä. Kala on erityisen hyvä proteiinin, D-vitamiinin ja omega-3-rasvahappojen lähde. Kalasta saa myös seleeniä, B12-vitamiinia, jodia, kaliumia ja fosforia. Kalan hyödylliset rasvahapot vähentävät tutkitusti sydän- ja verisuonitautiriskiä.

    Kalajalostuksen saralla on tehty viime vuosina paljon työtä kotimaisen kasvatetun kalan, mutta myös vähemmän arvostettujen luonnonkalojen hyödyntämiseksi. Aiemmin roskakalaksi moitittu saalis ei kelvannut ruokapöytiin vaan korkeintaan eläinten rehuksi. Ympäristötietoisuuden kasvun myötä kotimaisen kalan hiilijalanjäljen pienuutta osataan arvostaa. Kalastustoimilla siivotaan pikkukaloja järvistä ja ehkäistään siten rehevöitymistä.

    Nyt alan yritykset hyödyntävät kotimaista villikalaa ja tarjoavat sitä helppokäyttöisessä, maukkaassa ja hyvin säilyvässä muodossa. Täyssäilykkeiden kyljestä voi lukea, mitä kaloja tuotteeseen on käytetty. Useimmiten luettelosta löytyy haukea, särkeä, lahnaa, pasuria ja säynettä, joiden osuus vaihtelee saatavuuden mukaan. Muikku ja ahven ovat niin ikään suosittuja purkkikalana, ja silakan lisäksi purkkeihin säilötään kasvatettua kirjolohta ja siikaa.

    Kalakastiketta kotimaisista särkikaloista

    – Kaakkois-Aasiassa, etenkin Thaimaassa ja Vietnamissa suosittu, voimakkaan tuoksuinen ja makuinen kalakastike valmistetaan käymismenetelmällä suolatusta kalasta, yleensä anjoviksesta.

    – Korpilahdella on nyt kehitetty kotimainen kalakastike särkikaloista ja merisuolasta. Fermentoimalla valmistettava tuote ei sisällä arominvahventeita eikä väriaineita.

    – Konjakinruskealla kalakastikkeella saadaan umamisia aromeja paitsi aasialaisiin ruokiin, myös suomalaiseen kotiruokaan, kuten kalakeittoon, kaalilaatikkoon tai pastakastikkeisiin. Sitä voi käyttää myös pöytämausteena soijakastikkeen tapaan.

    – Kalakastikkeella voit korvata liemikuutiot ja muut aromivahventeet.

    – Jääkaappisäilytyksessä kastikepullon pohjalle saattaa muodostua harmittomia suolakiteitä.

    Kalat säilötään useimmiten sellaisenaan tai savustettuina tomaattikastikkeeseen, mietoon suolaveteen tai ruokaöljyyn, jota on voitu maustaa esimerkiksi pippureilla, paprikalla, yrteillä, chilillä, sitruunalla tai valkosipulilla.

    Jopa vuosia hyvänä säilyvä, säilöntäaineeton purkkikala on kätevä raaka-aine, kun halutaan syödä jotain helppoa ja herkullista. Ne kuuluvat vakiovarusteina niin keittiökaappiin kuin retkeilijän reppuun. Veneilijät, karavaanarit ja mökkeilijät tarttuvat mieluusti purkkeihin, kun keittiön varustetaso on vaatimaton. Sisällön voi syödä sellaisenaan, lastata ruisleivälle tai kipata suoraan lautaselle perunoiden kylkeen. Kotimaiset luonnonkalat sopivat tonnikalan sijaan niin salaattiin, pastakastikkeeseen kuin pizzan ja tortillan täytteeksi.

    Tarjontaa rikastavat myös valmisaterian tyyppiset vaihtoehdot. Markettien hyllyiltä tai kala-alan yritysten verkkokaupoista on saatavilla esimerkiksi kalabolognesea, kebabtyylisiä kalalastuja, vorschmackia ja kalakukkomaisia leipiä.

    Säilykepurkkien hinnat vaihtelevat kolmesta kymmeneen euroon. Kalan osuus purkin sisällöstä kerrotaan pakkaustekstissä pienemmällä luvulla tyyliin 160/120 g.

    Kaunis ja herkullinen alkuruokakranssi syntyy viipaloiduista perunoista, kananmunista ja retiiseistä. Ne saavat kruunukseen savumuikkuja, valkosipulimajoneesia ja tillitupsuja.
    Kaunis ja herkullinen alkuruokakranssi syntyy viipaloiduista perunoista, kananmunista ja retiiseistä. Ne saavat kruunukseen savumuikkuja, valkosipulimajoneesia ja tillitupsuja. Kuva: Sanne Katainen

    Savumuikkukranssi

    4 alkuruoka-annosta

    • Ainekset
    • 1 prk (240/180 g) savumuikkuja (säilyke)
    • 4–6 perunaa keitettynä
    • 2 kananmunaa kovaksi keitettynä
    • 8 retiisiä
    • tuoretta tilliä
    • Kastike
    • 4 rkl majoneesia
    • 1 valkosipulinkynsi
    • ripaus sitruunan kuoriraastetta
    • tilkka sitruunamehua
    • ripaus suolaa ja mustapippuria

    Valmistusohje

    Valuta savumuikut siivilässä.

    Kuori ja viipaloi perunat ja kananmunat.

    Huuhtele ja viipaloi retiisit.

    Sommittele kaikki ainekset kranssin muotoon neljälle alkupalalautaselle. Somista tillitupsuilla.

    Sekoita majoneesiin hienonnettu valkosipulinkynsi, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä suolaa ja pippuria. Tarkista maku ja pursota majoneesista pieniä kastikehelmiä pitkin kranssia.

    Raikas pastakastike valmistuu muutamassa minuutissa, sillä särkisäilyke vaatii vain kuumennuksen.
    Raikas pastakastike valmistuu muutamassa minuutissa, sillä särkisäilyke vaatii vain kuumennuksen. Kuva: Sanne Katainen

    Tomaattisärki-pastakastike

    4–5 annosta

    • Ainekset
    • 1 (300 g) hoikka purjo
    • 8 kirsikkatomaattia
    • 1 etikkakurkku
    • ½ kirpeää omenaa
    • 2 rkl rypsiöljyä
    • 1 dl vettä
    • 2 rkl etikkakurkkulientä
    • 2 rkl kalakastiketta (tai kalafondia)
    • ½ rs (100 g) maustamatonta tuorejuustoa
    • ½ tl valkopippuria
    • 1 prk (275 g) tomaattisärkeä (säilyke)

    Valmistusohje

    Silppua halkaistu, huuhdeltu purjo. Huuhdo ja viipaloi kirsikkatomaatit. Kuutioi kurkku ja omena. Kumoa kaikki paistokasariin ja kuullota hetki öljyssä.

    Lisää vesi, kurkkuliemi ja kalakastike. Liuota joukkoon tuorejuusto. Mausta pippurilla.

    Kumoa joukkoon tomaattisärki ja kääntele varovasti sekaisin, että kalapalat pysyvät mahdollisimman kokonaisina.

    Tarkista maku ja lisää tarvittaessa kalakastiketta tai ripaus suolaa.

    Tarjoa keitetyn pastan kera.

    Suosittu pizzatäyte, tonnikala saa haastajan kotimaisista luonnonkalasäilykkeistä. Etuina ovat maku, kotimaisuus ja pieni hiilipyrstönjälki.
    Suosittu pizzatäyte, tonnikala saa haastajan kotimaisista luonnonkalasäilykkeistä. Etuina ovat maku, kotimaisuus ja pieni hiilipyrstönjälki. Kuva: Sanne Katainen

    Minipitsat rieskasta

    4 kpl

    • Ainekset
    • 1 prk (150/115 g) pizzakalaa (säilyke)
    • 4 pientä perunarieskaa
    • 4 rkl pizzamaustettua tomaattikastiketta
    • noin 1 dl juustoraastetta
    • ½ punasipulia
    • ½ dl mustia oliiveja
    • 1 rkl kapriksia
    • Lisäksi
    • oreganoa

    Valmistusohje

    Valuta kala siivilässä.

    Sivele pikkurieskoille pizzamaustettua tomaattikastiketta. Levitä päälle juustoraastetta. Jaa kalapalat leiville ja viimeistele punasipuliviipaleilla, oliiveilla ja kapriksilla.

    Nosta rieskapitsat leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 225-asteisessa uunissa 7–10 minuuttia.

    Viimeistele tuoreella tai kuivatulla oreganolla. Tarjoa heti.

    Luonnonkalasäilykkeestä syntyy vorschmackin tyyppinen täyte uuniperunoille. Teet sen supernopeasti tehosekoittimella, eikä uunissa hauduttelua tarvita.
    Luonnonkalasäilykkeestä syntyy vorschmackin tyyppinen täyte uuniperunoille. Teet sen supernopeasti tehosekoittimella, eikä uunissa hauduttelua tarvita. Kuva: Sanne Katainen

    Luonnonkalatäyte uuniperunoille

    saanti noin 5 dl

    • Ainekset
    • 1 sipuli
    • 2 valkosipulinkynttä
    • 2 rkl voita
    • 2 prk (160/120 g) luonnonkalaa (säilyke)
    • 3 anjovisfileetä
    • 1½ rkl kalakastiketta
    • 1 rkl tomaattipyreetä
    • ½ tl mustapippuria
    • ripaus chili- ja paprikajauhetta
    • noin 3 rkl vettä
    • Lisäksi
    • uuniperunoita
    • suola- tai maustekurkkuja
    • etikkapunajuuria
    • smetanaa tai ranskankermaa

    Valmistusohje

    Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne voissa paistinpannulla.

    Kumoa sipulit leikkuuterällä varustetun tehosekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Voit myös käyttää sauvasekoitinta ja kapeaa korkeaa kulhoa.

    Valuta luonnonkala ja lisää se muiden ainesten kera kulhoon. Aja tasaiseksi. Notkista tarvittaessa vesitilkalla, kunnes seos on sopivan notkeaa. Tarkista maku.

    Tarjoa kalavorschmackia sellaisenaan tai kuumennettuna keitettyjen uuniperunoiden suolakurkkuveneiden, etikkapunajuurilohkojen ja smetanan kanssa. Maistuu myös voileivälle siveltynä.

    Vinkki: Notkista kalaseosta lisää ja tarjoa vitello tonnato -kastikkeen tapaan paistin lisukkeena.