Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Nyyttärit takaavat rennon juhannusjuhlan – ribsitkin onnistuvat, kun hallitsee nämä niksit

    Makean tahmeilla maustekastikkeilla sivellyt porsaan kylkipalat ovat rantautuneet suomalaisiinkin grillijuhliin.
    Kun grillikylkirivit on etukäteen keitetty kypsiksi, riittää niille nopea kuumennus grillissä.
    Kun grillikylkirivit on etukäteen keitetty kypsiksi, riittää niille nopea kuumennus grillissä. Kuva: Kari Salonen
    Pehmeä, maukas ja edullinen varhaiskaali sopii mainiosti amerikkalaisen kaalisalaatin pääosaan.
    Pehmeä, maukas ja edullinen varhaiskaali sopii mainiosti amerikkalaisen kaalisalaatin pääosaan. Kuva: Kari Salonen
    Jalosta esikypsennetyt  maissintähkät marinadilla ja juustoraastekerroksella.
    Jalosta esikypsennetyt maissintähkät marinadilla ja juustoraastekerroksella. Kuva: Kari Salonen
    Mantelimassa, mehukkaat nektariinit ja raikas rahka täydentävät toisiaan herkullisessa piirakassa.
    Mantelimassa, mehukkaat nektariinit ja raikas rahka täydentävät toisiaan herkullisessa piirakassa. Kuva: Kari Salonen

    Nyyttärit on kiva tapa polkaista pystyyn juhannuksen huolettomat syömingit. Jotta kokonaisuudesta tulisi monipuolinen, kannattaa sopia etukäteen, kuka mitäkin tekee ja tuo. Kiireinen tai keittiötaidoiltaan kehno tarjoutuu hankkimaan vaikkapa leipää, valmislisäkkeitä tai juomapuolen tarjoiluja.

    Ribsien eli porsaan luullisten kylkipalojen kaluaminen grillijuhlissa kuuluu vahvasti amerikkalaiseen barbeque-kulttuuriin, mutta niitä paahdetaan myös eri puolilla Aasiaa. Monet ovat jo täälläkin hurahtaneet makean tahmeilla maustekastikkeilla siveltyihin kylkipaloihin – varsinkin kun ne ovat ihan luvallisesti sormin syötäviä.

    Tahmaisten grilliribsien ohjeet löydät tästä.

    ”Rimpsujen” mehukkuuden salaisuus on etukäteiskypsennyksessä. Sitkeähkö liha mureutuu hautuessaan hiljaa poreilevassa makuliemessä kattilassa liedellä tai vaihtoehtoisesti 125-asteisessa uunissa. Keitinliemestä syntyy kokoon keittämällä myös grillauskastike. Varaa luista liha reilusti enemmän kuin luutonta, 300–350 grammaa henkeä kohden.

    Kypsät liharivistöt on kätevä kuskata juhannuksenviettopaikalle grillattavaksi. Viimeistely eli kuumennus ja ruskistuminen tapahtuvat grillin hehkussa. Jos aikapula yllättää, löydät oikotien kaupan kylmäaltaasta. Nappaa mukaan valmiiksi kypsennettyjä, vakuumiin pakattuja ribsejä. Usein pakkaus sisältää myös pussillisen mausteista grillauskastiketta.

    Myös lisäkkeet kannattaa valita niin, että ne voidaan nostaa suoraan pöytään, tai pyöräyttää grilliritilällä ottamassa pintaan herkulliset rusketusraidat.

    Amerikkalainen kaalisalaatti maistuu rimpsujen kanssa mainiosti. Siita tulee ihanaa, jos tarjolla on pehmeää varhaiskaalia. Salaatin voi tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin, niin se maustuu hyvin.

    Marinoidut ja kuorrutetut maissintähkät ovat viritelty versio esikypsennetyistä tähkistä. Niitä syödään samaan tapaan sormin kuin ribsejäkin ja nekin voi maustaa valmiiksi ennen juhlaa.

    Juhla-aterian päättää kahvi ja makea leivonnainen, esimerkiksi nektariini-rahkapiiras. Jos jauhopeukalo on keskellä kämmentä, niin jäätelökin on aina varma vaihtoehto, varsinkin kesähelteellä.

    Katso lisää ohjeita MT Ruoka -reseptihausta.