Munaa ilman kanaa, olutta virtsasta? Maaliskuussa alkaa tv-sarja, joka pureutuu ruuan tulevaisuuteen
Voiko tätä syödä? .-sarjan jokaisessa jaksossa käsitellään yhtä lempiruokaa ja etsitään sille uusia tuotantoratkaisuja.
Lauri Reuter (vas.) ja Henri Alén ovat kumpikin innostuneita ruuan tuotannon tulevaisuudesta. Kuva: Yle KuvapalveluYlen uutuussarjassa Voiko tätä syödä? huippukokki Henri Alén ja biotekniikan tohtori Lauri Reuter reissaavat maailmalla selvittämässä, mitä syömme tulevaisuudessa. Kansainvälisen levityksen saava sarja julkaistaan kokonaisuudessaan Yle Areenassa 2.3. ja nähdään tiistai-iltaisin Yle TV2:ssa.
Sarja pureutuu kysymyksiin, miten nautimme lempiruokamme jatkossa, kun ruuantuotantoon liittyy suuria haasteita? Ruokaa pitäisi tuottaa maailmassa 70 prosenttia nykyistä enemmän vuoteen 2050 mennessä. Täytyykö joistakin ruuista luopua kokonaan? Entä millaisia makuja saamme tilalle?
Lauri Reuterin vastaus on tiede.
"Ihan liikaa puhutaan siitä, voiko tätä tai tuota enää tulevaisuudessa syödä. Entä jos lempiruuat tuotetaankin tulevaisuudessa vain uudella tavalla? Uskomattomia juttuja on jo tehty – ja nyt niitä päästään maistamaan!" Lauri Reuter kertoo.
Henri Alénin mielestä tärkeintä on maku – mikään ei tule menemään läpi, ellei se maistu hyvältä.
“Lauri on mahtava optimisti, itse olen enemmän tylsä realisti ja kuluttaja. Ihmisiä ohjaavat intohimot, eivät järkiperusteet. Jos ruoka ei maistu hyvältä, sitä ei kukaan syö. Se, mikä kuitenkin yllätti, oli että osa uusista keksinnöistä on jo tosi pitkällä, niin ettei eroa alkuperäiseen huomaa.”
Voiko tätä syödä? -sarjan jokainen jakso käsittelee yhtä lempiruokaa, josta on hankala luopua. Henri ja Lauri selvittävät, millaisia uusia ratkaisuja tuotantoon on kehitteillä ja miltä ne maistuvat.
Kaksikko tapaa ruuan tulevaisuuden kiinnostavimpia hahmoja niin Suomessa kuin maailmallakin ja näkee myös oudoimpia keksintöjä. Sarjassa vieraillaan muun muassa Japanissa lihaa kotikeittiössä kasvattavien opiskelijoiden luona, maistetaan Kaliforniassa laboratoriossa kasvanutta kanaa, testataan Kanadassa geenimuunneltua kalaa ja tislataan virtsasta vettä sekä kokataan ruokaa ilmasta.
Sarjaa ovat olleet tuottamassa kaikki pohjoismaiset yleisradioyhtiöt – SVT, NRK, DR ja RÚV – ja se on herättänyt runsaasti kiinnostusta kansainvälisesti Yhdysvaltoja ja Kiinaa myöten.
Sarjasta tehdäänkin englanninkielinen versio ulkomaiseen levitykseen.
“Maailmalla ohjelma on kiinnostanut erityisen paljon, sillä se yhdistää uudella tavalla tiedettä ja ruuanlaittoa. Oli aivan ainutlaatuista, että suomalainen kuvausryhmä pääsi ohjelmassa nähtäviin kuvauspaikkoihin, esimerkiksi geenimuunnellun lohen kasvattamoon. Pääsimme myös maistamaan kehitysasteella olevia ruokia, muun muassa solulihaa, jota maailmassa lähes kukaan ei ole vielä kokeillut", ohjelman tuottaja Tiina Torikka kertoo.
Sarjan on ohjannut Petri Luukkainen.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
