
Hellan kulmalla: Työvoitto maa-artisokista
Perunateatteri ei ole vielä mitään, kun sitä vertaa muhkuraisten maa-artisokkien kuorimiseen.Niin kauan kuin maa ei ole vielä roudassa, voi ne viimeisimmätkin maa-artisokan mukulat kaivaa ylös ja talteen.
Mielellään vaikka saman tien kermaiseksi keitokseksi saakka.
Sitä ennen koittaa prosessin vaativin vaihe. Muhkuraiset maa-artisokan mukulat pestään juuresharjalla, ja alkaa teatteri.
Vaativakaan perunateatteri ei ole vielä mitään, kun sitä vertaa maa-artisokkien kuorimiseen ja puhdistamiseeen.
Puoli ämpärillistä maa-artisokan mukuloita ja kaksi taitavaa kuorijaa terävine pikku veitsineen. Puoli tuntia ri riittänyt tähän urakkaan.
Sitten mukulat sopivina paloina isoon kattilaan, sekaan valkosipulia, sipulia sekä kermaa. Kasvisliemifondilla suolaisuutta. Kun keitos on riittävästi saanut muhia ja maa-artisokat pehmetä, ajetaan keitto juureksineen tehosekoittimella hienoksi soseeksi.
Tuoksu on omanlaisensa ja mieto. Jos keittoa ei ole heti tarkoitus syödä, maa-artisokkakeiton voi laittaa jääkaappiin odottamaan ruokailua ja lämmittää ennen tarjoilua. Kermaa vielä lisää, ja saat energiat kohdilleen!
Paahtamistakin kannattaa kokeilla uunissa pellillä 200 asteessa.
Maa-artisokan varsi kasvaa runsaan metrin pituuteen Suomen oloissa ja se muodostaa kauniin keltaisia kukkia. Mukulat ovat nostettavissa, kun varret syksyllä kuihtuvat.
Maa-artisokka
Maa-artisokka muodostaa syötäviä maanalaisia mukuloita, joista sitä myös kasvatetaan samaan tapaan kuin perunaa.
Nimestään huolimatta maa-artisokka ei ole läheistä sukua latva-artisokalle vaan kuuluu auringonkukkien sukuun.
Kaikkien vatsalle maa-artisokat eivät sovi, vaikka ovatkin herkullisia. Toisilla seurauksena ovat ilmavaivat – lue: pierettää. Ilmavaivoja aiheuttaa kasvin sisältämä inuliini, jota ihmisen ruuansulatus ei kykene hajottamaan.
Wikipedian mukaan maa-artisokan mukulat sopivat diabeetikoille, koska ne nostavat vain vähän verensokeria. Mukulat sisältävät runsaasti liukoista inuliinikuitua, sekä jonkin verran hedelmäsokeria.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









