Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Hellan kulmalla: Työvoitto maa-artisokista

Perunateatteri ei ole vielä mitään, kun sitä vertaa muhkuraisten maa-artisokkien kuorimiseen.
Maa-artisokan kuoriminen on työlästä.
Maa-artisokan kuoriminen on työlästä. Kuva: Kimmo Lundén

Niin kauan kuin maa ei ole vielä roudassa, voi ne viimeisimmätkin maa-artisokan mukulat kaivaa ylös ja talteen.

Mielellään vaikka saman tien kermaiseksi keitokseksi saakka.

Sitä ennen koittaa prosessin vaativin vaihe. Muhkuraiset maa-artisokan mukulat pestään juuresharjalla, ja alkaa teatteri.

Vaativakaan perunateatteri ei ole vielä mitään, kun sitä vertaa maa-artisokkien kuorimiseen ja puhdistamiseeen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Puoli ämpärillistä maa-artisokan mukuloita ja kaksi taitavaa kuorijaa terävine pikku veitsineen. Puoli tuntia ri riittänyt tähän urakkaan.

Isossa juurimukulassa on muhkuraa on joka suuntaan.
Isossa juurimukulassa on muhkuraa on joka suuntaan. Kuva: Kimmo Lundén

Sitten mukulat sopivina paloina isoon kattilaan, sekaan valkosipulia, sipulia sekä kermaa. Kasvisliemifondilla suolaisuutta. Kun keitos on riittävästi saanut muhia ja maa-artisokat pehmetä, ajetaan keitto juureksineen tehosekoittimella hienoksi soseeksi.

Tuoksu on omanlaisensa ja mieto. Jos keittoa ei ole heti tarkoitus syödä, maa-artisokkakeiton voi laittaa jääkaappiin odottamaan ruokailua ja lämmittää ennen tarjoilua. Kermaa vielä lisää, ja saat energiat kohdilleen!

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Paahtamistakin kannattaa kokeilla uunissa pellillä 200 asteessa.

Maa-artisokan varsi kasvaa runsaan metrin pituuteen Suomen oloissa ja se muodostaa kauniin keltaisia kukkia. Mukulat ovat nostettavissa, kun varret syksyllä kuihtuvat.

Maa-artisokka

Maa-artisokka muodostaa syötäviä maanalaisia mukuloita, joista sitä myös kasvatetaan samaan tapaan kuin perunaa.

Nimestään huolimatta maa-artisokka ei ole läheistä sukua latva-artisokalle vaan kuuluu auringonkukkien sukuun.

Kaikkien vatsalle maa-artisokat eivät sovi, vaikka ovatkin herkullisia. Toisilla seurauksena ovat ilmavaivat – lue: pierettää. Ilmavaivoja aiheuttaa kasvin sisältämä inuliini, jota ihmisen ruuansulatus ei kykene hajottamaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Kukka on keltainen kuin auringonkukalla, sukulaiskasvilla.
Kukka on keltainen kuin auringonkukalla, sukulaiskasvilla. Kuva: Kimmo Lundén

Wikipedian mukaan maa-artisokan mukulat sopivat diabeetikoille, koska ne nostavat vain vähän verensokeria. Mukulat sisältävät runsaasti liukoista inuliinikuitua, sekä jonkin verran hedelmäsokeria.