Kuopiolainen Musta Lammas ja porvoolainen Zum Beispiel kirivät ammattikeittiöiden luomukisan voittoon
Voittajat nostivat luomuraaka-aineiden käyttöastettaan noin kuudella prosenttiyksiköllä viime vuonna.
Luomu SM -kisojen voittajia ovat tänä vuonna muun muassa Zum Beispiel, Lumijoen kunnan ateriapalvelut ja Musta Lammas. Kuva: Luomu SMLuomu SM-kilpailussa miteltiin siitä, mikä ammattikeittiö lisäsi viime vuonna eniten luomuraaka-aineiden käyttöastetta. Kärkeen kipusivat yksityisistä ravintoloista kuopiolainen Musta Lammas ja porvoolainen Zum Beispiel. Julkisista keittiöistä ykkönen oli Palvelukeskus Helsinki, joka lisäsi luomuraaka-aineiden käyttöä 6,7 prosenttia.
Ammattikeittiöt käyttävät luomuna eniten maitoa, kahvia, hiutaleita ja jauhoja sekä kananmunia, banaaneja, marjoja ja pastaa.
Kilpailun järjestää Portaat luomuun -ohjelma, johon kuuluu noin 2 500 ammattikeittiötä, mutta kilpailu oli avoin kaikille ammattikeittiöille.
Zum Beispielin keittiömestarin Georg Simojoen mukaan tukuista on jo vaikea löytää lisää luomua, mutta pitkäaikainen yhteistyö luomutuottajien kanssa auttaa. Ravintolan raaka-aineista 68 prosenttia on luomua.
Puutteista Simojoki mainitsee luomupaprikan ja -munakoison, joita saa heikosti. Ravintola valmistaa itse jäätelönsä, ja siihen tarvittavaa rasvaista ja laktoositonta luomumaitoa saa vain vähittäiskaupasta.
Luomu SM-kilpailun perussarjassa miteltiin luomun käyttöasteesta. Palvelukeskus Helsinki voitti myös tämän kisan suurten julkisten ruokapalvelujen sarjassa. Sen luomun käyttöaste on 25 prosenttia.
Palvelukeskus vastaa Helsingin noin kolmensadan päiväkodin ruokahuollosta ja ruokkii päivittäin noin 21 000 lasta.
Se käyttää luomuna maitoa, piimää, jugurttia, tofua, hiutaleita ja hedelmiä. Se ottaisi lisääkin luomua valikoimiin, mutta tarjolla ei ole riittävän suuria eriä kotimaisia luomuraaka-aineita, toteaa kehityspäällikkö Tuulia Pelli.
Keskisuurten julkisten ruokapalvelujen sarjan voitti Lumijoen kunnan ateriapalvelut ja pienten sarjan Mikkelin seurakunnan Susiniemen leirikeskus.
Yksityisistä ravintoloista viime vuonna pienten sarjassa eniten luomua käytti Järvenpääläinen Härmän Rati, peräti 96 prosenttia. Keskisuurten sarjan voitti oppilasravintola Timjami Tampereelta 75 prosentilla ja suurten sarjan UniCafe Helsingissä. Se käytti luomua reilut viisi prosenttia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







