Sieni-juustokeitto

Sieni-juustokeitto
4 annosta
Ainekset
- 1 dl speltti-helmisuurimoita
- noin ¾ dl kuivattuja murskattuja suppilovahveroita
- 2 dl vettä
- 1 (noin 150 g) pieni purjo
- (2 valkosipulinkynttä)
- 1—2 rkl rypsiöljyä
- 8 dl vettä
- 2 kasvisliemikuutiota
- ¼ tl valkopippuria
- 1 pkt (250 g) sulatejuustoa
Koristeeksi
- ruohosipulia
- ruisleipäkrutonkeja
Valmistusohje
Pane speltit likoamaan runsaaseen veteen mieluiten jo edellisenä iltana. Se lyhentää niiden keittämisaikaa.
Kaada sienten päälle pari desiä haaleaa vettä ja anna turvota puolisen tuntia.
Halkaise purjo ja huuhdo lehtivälit huolella. Hienonna sipulit.
Kuumenna öljy kattilassa ja kääntele siinä sipulisilppua. Lisää liotetut sienet nesteineen. Kääntele hetki, lisää vesi, liemikuutiot ja pippuri sekä vedestä valutetut speltit. Anna hautua, kunnes speltti on kypsää eli noin puoli tuntia.
Lisää sulatejuusto nokareina ja sekoittele, kunnes juusto on liuennut.
Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Koristele keitto ruohosipulisilpulla ennen tarjoilua. Tarjoa lisänä öljy- tai voitilkassa ruskistettuja hapanleipäpaloja krutonkeina.
Vinkki
Jos edelliseltä aterialta on jäänyt lisäkespelttiä, hyödynnä se seuraavan päivän keitossa, jolloin keitto valmistuu alle puolessa tunnissa. Jos käytät pakastesieniä, keittoon riittää 2—3 dl sulatettuja ja hienonnettuja sieniä.
Osaston luetuimmat
- Tämä ravinteikas kala oli ennen suomalaisten arkiruokaa, mutta nykyään sitä purkitetaan Suomessa enää yhdessä paikassa24.6. Tilaajalle
- Makkarakupit3.6.2016
- Sarin kotikahvilassa kelpaa pysähtyä piirakalla ‒ pohdintaa aiheutti, voiko I love Kuhmoinen -läpyskän syödä25.6.
- Raparperikiisseli8.6.2018
- Muurinpohjaletut18.6.2019
- Raparperimehu15.5.2019
- Mummon lihapullat10.3.2017