Kaksi tapaa valmistaa kahvi nousee terveellisyydessä yli muiden – samalla vähenee riski saada diabetes aikuisena
Kahvin terveellisyyttä on pohdittu, ja nyt siitä on myös näyttöä.Maailmassa juodaan kahvia eniten Suomessa – keskimäärin kuluu kymmenen kilon säkki kahvinpuruja vuosittain tämän juoman valmistamiseen per henkilö.
On siis syytä pohtia kahvin terveysvaikutuksia. Kahvihan sisältää kofeiinin lisäksi polyfenoleja ja muita antioksidantteja, jotka tunnetusti ovat hyväksi terveydelle. Väestötutkimuksissa kahvinjuonnin onkin todettu olevan kytköksissä muun muassa alentuneeseen riskiin sairastua aikuisiän eli niin sanottuun kakkostyypin diabetekseen.
Kytkös ei kuitenkaan todista syy-seuraussuhdetta. Sen puolesta puhuu nyt tuore tutkimus, jossa etsittiin mahdollisia mekanismeja kytköksen selittämiseksi.
Koska matala-asteisen tulehduksen on todettu liittyvän aikuisiän diabeteksen kehittymiseen, tutkijat päättivät selvittää kahvin vaikutuksia tulehduksen merkkiaineisiin.
Laajoista brittiläisten ja hollantilaisten seurantatutkimusten aineistoista analysoitiin kahvin juonnin lisäksi veritutkimuksia tulehdusten välittäjäaineista noin kymmenen vuoden ajalta. Mukana oli muun muassa CRP eli asiantuntijoiden suulla serppi, jota käytetään infektioiden diagnostiikassa. Tuloksia suhteutettiin diabeteksen ilmaantumiseen.
Tiivistettynä todettiin yhden päivittäisen lisäkahvikupin vähentävän diabeteksen riskiä neljä prosenttia.
Kahvin suoran vaikutuksen todistamisen kannalta oleelliset löydökset näkyivät tulehduksen välittäjäaineiden muutoksissa. Merkittävin niistä oli serpin lasku, joka osoittaa matala-asteisen tulehduksen laantumista. Myös muutokset muissa laboratoriotesteissä sopivat selittämään diabeteksen riskin alenemista.
Tutkijat selvittivät myös kahvin valmistustavan mahdollisia vaikutuksia. Kahvin hyödyt näkyivät vain suodatinkahvia tai espressoa juoneilla.
Takavuosina todettiin meilläkin eroja perinteisen pannukahvin ja suodatinkahvin terveysvaikutuksissa. Suodatin poistaa kahvista kahvin öljyjä, jotka nostaisivat veren kolesterolia. Espressokahvin nopea valmistustapa saattaa samoin jättää kahvin epäedullisia komponentteja puruihin.
Tutkimustulos vahvistaa näyttöä siitä, että kahvin kytkös aikuistyypin diabeteksen vähenemiseen on todella kahvin eikä mahdollisten oheisilmiöiden ansiota.
Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







